Седемдневният траур бе обявен заради жертвите на силното земетресение в Турция. Снимка Петя Добрева

Седемдневният траур бе обявен заради жертвите на силното земетресение в Турция. Снимка Петя Добрева

Турското знаме, което се издига на пилона в двора на Генералното консулство на Република Турция в Бургас е свалено наполовина, видя репортер на "Черноморие". Причината е обявения седемдневен национален траур в южната ни съседка. Повод за него стана разрушителното земетресение с магнитут от 7.8 по Рихтер, което разтресе Турция и Сирия в нощта на 6-ти февруари.

По последни данни в Турция са загинали над 1500 души, а повече от 11 000 души са били ранени. В съседна Сирия, която беше засегната от сеизмични вълни, броят на жертвите надхвърли 960.

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано в нощта срещу 6 февруари в 03:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките.

България първа изпрати хуманитарна помощ за Турция. За южната ни съседка заминаха и екипи от Българския червен кръст и спасителни отряди от Столична община. Събират се помощи за най-пострадалите, останали без покрив и дрехи.