Новите мерки във Великобритания влизат в сила от следващата седмица. Снимка Христо Петров

Новите мерки във Великобритания влизат в сила от следващата седмица. Снимка Христо Петров

От началото на следващата седмица всички лица, пристигащи на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (ОК), ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането в страната, съобщават от българското Министерство на външните работи. Дори и с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

Изискването за представяне на отрицателен PCR тест ще се прилага по отношение на пристигащите в Обединеното кралство чрез всяка една форма на транспорт.

Изключение от изискването за представяне на отрицателен тест за COVID-19 ще се прилага спрямо пристигащи от Ирландия, както и за превозвачи, деца под 11-годишна възраст и пътуващи от страни, в които не е възможно човек да бъде тестван преди пътуване. На този етап тези държави не са определени.

При непредставяне на отрицателен тест лицата подлежат на административна санкция в размер на 500 британски лири.

Британските власти все още не са посочили откога точно ще бъдат въведени новите изисквания за представяне на негативен тест при пристигане. Очаква се до началото на идната седмица да бъдат обявени дати, от които мерките ще започнат да се прилагат за цялата територия на ОК, като в момента се водят преговори с администрациите на Уелс и на Северна Ирландия.

Важно е да се има предвид, че при международни пътувания от и до Обединеното кралство трябва да се спазват както мерките въведени за международните пътувания, така и националните ограничителни мерки, които са в сила.

В тази връзка - съветваме българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Обединеното кралство от 11.01.2021 г. нататък да разполагат с направено до 72 часа преди влизането в страната изследване по PCR методологията, както и да спазват стриктно всички противоепидемични мерки, които са въведени на територията на Обединеното кралство. При констатиране на нарушения глобите са в изключително големи размери.

При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство: [email protected][email protected][email protected].

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.