Георги Динев - директор на галерия Петко Задгорски (в средата) прочете поздравителния адрес от министъра на културата Кръстю Кръстев, след което даде думата на кмета Димитър Николов и на ректора проф. Георги Янков да открият изложбата. Снимки Бургас без цензура

Георги Динев - директор на галерия Петко Задгорски (в средата) прочете поздравителния адрес от министъра на културата Кръстю Кръстев, след което даде думата на кмета Димитър Николов и на ректора проф. Георги Янков да открият изложбата. Снимки Бургас без цензура

В уникална изложба показват студентските години на проф. Илия Петров. Тя е озаглавена "Академията като съдба" и бе открита в бургаската художествена галерия "Петко Задгорски". Изложбата е посветена на 120 години от рождението на проф. Илия Петров и се реализира съвместно с Държавна агенция "Архиви" и Община Бургас. Куратори на изложбата са д-р Милена Балчева-Божкова и Иво Райков

"Повече от година отне ровенето в архива, да се съберат творбите от частни музеи. Това е изключително ценна изложба. Академията, освен образователна, е и културна институция и присъства в културния живот на Бургас. Предстоят ни още две такива големи изложби, едната е с художествената сбирка на цар Симеон, втората е по случай 130 г. на НХА, посветена на Константин Величков", каза при откриването на изложбата ректорът на Академията проф. Георги Янков. 

"В тази изложба показваме много любопитен период от 10 години от развитието на проф. Илия Петров като студент в Академията", каза кураторът д-р Милена Балчева–Божкова. В центъра на изложбата е представена и творбата, с която през 1940 година Илия Петров влиза в оспорвана надпревара по живопис за преподавателското място в Академията.

В изложбата могат да се видят събрани над 40 произведения от Музейната сбирка на Националната художествена академия, Националната галерия, художествена галерия "Елена Карамихайлова" - Шумен, дарение "Колекция Светлин Русев" - Плевен, Исторически музей - Панагюрище и частни колекции.

С цел обогатяване на историческия разказ в експозиционното пространство място намират и любопитни архивни документи от Държавна агенция "Архиви", архива на Съюза на българските художници и архивния фонд на Националната художествена академия.

Изложбата е част от музейната програма на Националната художествена академия и може да бъде разгледана до 9-ти март 2024 г. 

В рамките на изложбата ще има две съпътстващи съблития - лекция "Илия Петров - Отвъд родното, отвъд другия" на Иво Райков - на 27-ми февруари от 18:00 часа в бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" и лекция "Големият сблъсък. Из хрониките на един академичен конкурс" на д-р Милена Балчева–Божкова - 28-ми февруари от 18:00 часа отново в бургаска художествена галерия "Петко Задгорски".

На откриването присъстваха областнят управител Пламен Янев, кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на филиала на НХА проф. Светозар Бенчев, зам.-ректорът по учебната дейност на университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Севдалина Турманова, Красимира Костова - директор на Общински исторически музей - Средец, преподаватели от Академията, студенти, художници, ценители на изобразителното изкуство.

Един от кураторите на експозицията - д-р Милена Балчева-Божкова, сподели, защо трябва да се види тази озложба!

Д-р Милена Балчева-Божкова: Проф. Петров е явление в нашето изкуство

- Колко трудно беше да селектирате тези 50 творби, които показвате в изложбата?

- Не беше трудно, защото нямахме много произведения от този негов ранен период. Едно много голяма част от това, което той остава като наследство е в частни колекции, до които ние не успяхме да стигнем. Има малко работи запазени от 20-те години на миналия век и това е максимумът на това, което успяхме да селектираме, защото половината от това време той прекарва като студенти в Академията. След това е няколко години на специализация в Мюнхен, където обикаля из цяла Европа.

Но има много интересни изненади в изложбата – непоказвани и непубликувани творби.

- Какво непоказвано може да се види в настоящата изложба от страна на ценителите на изкуството и в частност на почитателите на изкуството на проф. Петров?

- Може да види развитието на проф. Илия Петров в тези негови ранни години, в които той все още като младеж се лута, търси да намери себе си. Това, което е любопитно е, че творбите му са разностилни. Интерес ще представлява за публиката отделните подтеми, които насочват към творчеството на автора – това са образът на жената, конкретно любимата му Вера, която е негова състудентка и която много пъти рисува, подтема за специализацията му в Мюнхен, всички периоди от студенстването му са представени, те са част от музейната сбирка на Академията и подтемата за конкурса за преподавател в Академията от 1940 година. Ние директно от 1930 година скачаме в 1940 година, така че това е според мен интересното. И кураторският подход, и оформлението на изложбата, и тези подтеми. Защото ранният му период остава някак си по-встрани, акцентира се на по-зрелият му период като творец.

- В Бургас имаме филиал на НХА, две гимназии, в които се изучава разширено изобразително изкуство и от тази гледна точка ще има интерес към настоящата експозиция. Но как провокирате хора, които са по-далеч от него и са малко запознати с проф. Петров като творец да дойдат и да я видят?

- Тя е насочена към широката публика, не само към тясно специализираната. В нея има и текстове, които са широко достъпни като начин на поднасяне. Всеки би бил изкушен от творчеството му. Отделно оставям настрана, че той е голяма фигура в нашето изкуство.

- Какво ще научат за проф. Петров зрителите от тази изложба?

- Ще научат, че той е бил явление в нашия художествен живот, забелязан от критиката още като младеж. Бил е голям професор.

Галерия