Христо Фотев е роден на 25-ти март - Благовещение

Христо Фотев е роден на 25-ти март - Благовещение

В условия на извънредно положние и забрана за събиране на много хора на едно място ще бъде обявен днес тазгодишният носител на отличието в Националния литературен конкурс на името на Христо Фотев. 

Кратката церемония е днес от 18.00 часа във фоайето на Община Бургас. Тя ще бъде символична, за да се спази традицията  призьорите от конкурса да се обявяват навръх рождения ден на поета - 25-ти март, но същевременно да се спазят мерките за безопасност, наложени от въведеното извънредно положение.

Обявяването на името на победителя ще бъде излъчено на живо във фейсбук страницата на Община Бургас. Ще е осигурен достъп за медии, при условията за провеждане на брифинги в извънредна ситуация.

Решението на журито ще обяви неговият председател д-р Лорис Мануелян. Той и другите членове - Симеон Димитров, Силва Хачарян, Боян Ангелов и доц. Йордан Евтимов,  проведоха две конферентни връзки, за да се определят първо 10-те номинирани, а след това и петимата, единият от които е и победител. Петимата финалисти, подредени по азбучен ред, са: Димитър Христов - "Песни, тъги и наздравици"; Роза Боянова - "Обратна гравитация"; Румен Денев - "Вокално стихосложение"; Румен Леонидов - "Покаяние Господне"; Цвета Делчева - "Отворени възможности".

Предвижда се след отшумяването на епидемията  да се организира тържественото награждаване на победителя в седмото издание на националния конкурс "Христо Фотев", на което ще бъдат поканени както номинираните, така и носителите на наградата досега. По-късно ще се проведат и двете съпътстващи събития - конкурси за рецитиране и за илюстрация по стих на емблематичния поет. 

Въпреки символичния характер на церемонията, днес в сградата на Общината ще прозвучат стихове на Христо Фотев и наградените автори.