Впечатлява всичко, което е изложено на откритите площи и великолепните композиции и аранжировки на зеленина, изработки от дърво и др. Снимки Александър Бозаков

Впечатлява всичко, което е изложено на откритите площи и великолепните композиции и аранжировки на зеленина, изработки от дърво и др. Снимки Александър Бозаков

Земята на утринното спокойствие или страната на сутрешната свежест! Така наричат в Далечния изток екзотичната, загадъчна и много зелена Южна Корея.

Екологията е издигната в култ. 56 % от площите на страната са зелени, за всяко дърво в населените места се грижат като за малко дете, санкциите за незаконно премахване на дървета, или сеч са убийствени.

На 5 април в Южна Корея се отбелязва Денят на дърветата, известен и като Sikmogil (буквален превод - "ден за сеене на дървета").

След Корейската война и японската колонизация през XX век, територията на страната е като опустошена. Много дървета са изсечени, за да се използват като гориво за отопление или за строеж на различни конструкции. След тези драматични събития хората активно започват  да възстановяват околната среда.

Сега засаждането на дървета има и други важни значения. Това се прави както за справяне с природните бедствия като наводнения или свлачища, така и за намаляването на количеството въглероден диоксид, за да се осигури повече чист въздух.

На този ден не е важно къде ще засееш дърво - в парка, в някое училище, на работното място, в квартала, в планината или на село. Понякога Денят на засаждането на дървета съвпада с корейския Ханзик - празник на студената храна. /Нещо като българската Задушница/. На този ден се посещават  гробовете на мъртвите предци, фермерите задължително трябва да залеят оризови полета с вода или да хвърлят първите семена в земята. Раздава се и взема само студена храна.

В акцията за по зелена Корея са се включили и най-известните к-поп групи и изпълнители. В Сеул вече са създадени 9 гори на знаменитости. Най-интересното е, че феновете на музикантите сами събират средства и ги даряват за засаждането на горите.

Едно от най-интересните неща, които видях при посещението си в Южна Корея като част от делегацията на Съюза на българските журналисти, по покана на Асоциацията на журналистите на Южна Корея бе Биенале посветено на визията на корейците за екологията през следващите 100 години и планът на Сеул за архитектура и урбанизъм , както и на запознаване с богатото културно-историческо наследство на азиатската държава. Изложбата демонстрира идеите за зелената мрежа, екологичните решения и новата инфраструктура в мегаполиса, съобразени с корейската философия.

В цялост тя изобразява връзката между форма, звук и възприятие.

В един от павилионите е изписана мисълта на Далай Лама – „Важни са отношения с нашите близки човешки същества, но и е много важно да разширим същия тип нежно отношение към околната природна среда“.

Едно от основните послания е, че небе, земя, вятър, слънце и човек трябва да съжителстват в хармония.

За това, че южнокорейците имат визия за екологичното бъдеще говори и фактът, че от миналата година се реализира пилотният проект Oceanix Busan. Прототип на първия плаващ град в света се строи в най-голямото пристанище и втори по големина град в Южна Корея - Бусан. Планира се първата фаза на проекта да бъде завършена до 2025 г.

Според дизайнерската разработка плаващият град  ще е на площ от 15, 5 акра (приблизително 0,62 кв. км), в който ще живеят 12 000 души, с потенциална възможност платформите да станат 20 за 100 000 жители. Градът ще е разположен на три плаващи платформи,/едната за гости/, на които ще е изградена цялостна градска инфраструктура –  жилищни и обществени сгради, офиси, паркове, магазини, мрежи за чиста енергия,  хидропонни ферми. Градът ще обезпечава 100% от нуждите си от електроенергия и вода, за храна се предвиждат предимно морски дарове.

В град Чунчон имахме възможността да се качим на най-дългия лифт в Южна Корея - 3,6 км, който стига до върха на планината Самаксан, висока 822 метра и работи целогодишно. Усетихме великолепието на природата в региона – планини, гори, езера, реки. От върха на планината се открива приказна гледка. Изградени са естествени  екопътеки достъпни за всеки турист.

Присъствахме на откриването на Уникално международно изложение за горско стопанство - Gangwon Forestry Exhibition - 2023, което се случва за първи път в Република Южна Корея.

Форест Експото се проведе под мотото "Човечеството търси бъдещето на света в гората". Символични домакини са четири града от регион Gangwon - Sokcho, Inje, Goseong. Зелените площи в региона са над 80 на сто, като най-голямата част се пада на горите. Чрез спонсори за изложението е събрана впечатляващата сума от над 26 млн. евро. Партньор на събитието е корейската научна асоциация по горите.

Изложбата е с общото мото „Гора и мир“. Изложени са нови, авангардни технологии за използвани в горската индустрия, за развитието на горите в национален и световен мащаб, нови дървесни видове, опазване и съхраняване на съществуващите горски площи.

Изградени са павилиони, всеки от които е с различна тематика -  „Мир и гора - да говорим за мир в гората“, Зелена земя - срещам се с гората на надеждата“, „Културно наследство в гората“, „Лечебната сила на гората“ и др.

Впечатлява всичко, което е изложено на откритите площи и великолепните композиции и аранжировки на зеленина, изработки от дърво и др.

В павилионите и на открито производители предлагат безплатни дегустации и покупка на местни и традиционни храни и напитки . Всичко естествено е екологично и е с характерния за азиатската кухня вкус и вид.

В многомилионния зелен Сеул и в цялата страна се поддържа безупречна чистота. По улиците няма кошчета за отпадъци. Такива може да видите само по авто, жп, аерогари и в метрото. Всеки си носи боклука в джоба или в чантата си вкъщи и там го поставя на специално определените места.

Отпадъците се събират в 7 отделни контейнера – хартия, стъкло, пластмаса, пластмасови бутилки, хранителни отпадъци, стиропор, /желязо?/.

Има инсталирали интелигентни кофи за боклук със слънчева енергия. Всяка от тях е снабдена с уплътнител, което позволява да се съхранява повече боклук. След като кошчето е запълнено, сензорите му предупреждават колекторите за отпадъци.

В Южна Корея се рециклират 95% от отпадъците. Там дори са успели да намалят и изхвърлянето на храна с въвеждане на такса - домакинствата плащат ежемесечно за всяка торба изхвърлен биоразградим боклук, т.е. хранителни отпадъци.

Целият боклук трябва да бъде сортиран в различни категории, включително и компресиран или смачкан - както се прави например с пластмасовите бутилки. В страната всичко може да се предаде за рециклиране – мебели, стомана, телевизори,  стиропор.

Системата се оказва успешна, защото включва частни компании, които събират отпадъците и ги продават срещу печалба и съответно имат интерес да съберат колкото се може повече боклук.

Когато преди няколко години възникват проблеми с пластмасовите отпадъци и улиците на Корея са заринати с боклуци правителството осигурява финансова помощ за компаниите, за да продължат да събират и рециклират отпадъци.

Постепенно в страната се въвеждат и още мерки, включително и цялостна концепция за промяна на производството, употребата и начина на рециклиране на боклука. Вече е наложена забрана за цветни пластмасови бутилки и използване на PVC.

В страната няма сини, зелени или други зони, защото всички транспортни средства са паркирани в подземни гаражи. Тротоарите са свободни за движение, защото въпреки многобройните заведения, по улиците няма изнесени маси и столове.

Няма също така бездомни кучета и котки.

Чрез законодателни мерки, но и чрез обществен натиск в страната по улици, заведения и на всички останали обществени места не се пуши. От 5 години  е издигната инициативата – „Южна Корея – без цигари“. Това важи и за електронните цигари.

Текст и снимки Александър Бозаков

Галерия