Кметът на Община Средец Иван Жабов се поклони пред паметника на пилотите. Снимки Община Средец

Кметът на Община Средец Иван Жабов се поклони пред паметника на пилотите. Снимки Община Средец

В Средецкото село Загорци почетоха паметта на двама пилоти герои. Навръх 2-ри юни - Ден на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, кметът на Община Средец Иван Жабов, жители на селото и гости се събраха, да почетат патриотизма и саможертвата на пилотите.

На хълма над селскостопанското летище на селото, пред паметника, издигнат в чест на загиналите военни летци - старши лейтенантите Михаил Бончев и Иван Рахов, се състоя церемония за отбелязване на 40-тата годишнина от смъртта им. В тяхна памет бяха поставени венци и цветя. На церемонията присъстваха и колеги на загиналите пилоти, техни роднини и благодарните жители на селото.

Преди ритуала по поставяне на цветя представители на духовенството в Средец отслужиха панихида в памет на загиналите.

Точно преди 40 години през 1983 година при бойно-учебен полет самолетът на двамата летци аварира над селото, в което по това време  се провежда и ежегодния панаир. Изборът на летците е или да катапултират, при което ще спасят живота си, но самолетът ще се разбие в центъра на селото и ще загинат множество хора, включително и деца, или да се опитат да изведат машината на безопасно място. Избират второто. В резултат на решението им не успяват да извършат успешна катапултация, самолетът се разбива, а те двамата губят живота си, спасявайки много други хора.

На сесията на Общинския съвет, която се състоя тази седмица, старши лейтенантите Михаил Бончев и Иван Рахов бяха удостоени със званието "Почетен гражданин" на Средец.

Галерия