Клиентите на заведенията са с почти залепени гърбове, заради неспазване на дистанцията. Снимки Черноморие-бг

Клиентите на заведенията са с почти залепени гърбове, заради неспазване на дистанцията. Снимки Черноморие-бг

В заведенията в Бургас скъсиха дистанцията от 1,5 метра между масите, установи проверка на "Черноморие". На много малко места може да си види как се спазват противоепидемичните мерки, които продължават да са валидни в условията на извънредна епидемична обстановка във връзка с пандемията от COVID-19. С отварянето на откритите части и тераси на заведенията на 6-ти май бе регламентирано и разстоянието между масите. Първоначално разстоянието бе 2,5 метра и бе резгламентирано в заповедта на тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Това изискване обаче издържа точно 3 дни и след реакция от страна на бранша бе намалено на 1,5 метра. Някои съвестни собственици продължават да го спазват и до днес. Има и такива обаче, при които с просто око се вижда, че то се нарушава. Клиентите на две съседни маси буквално са гръб в гръб, след като седнат на столовете.

По "смелите" дори отвориха закритите части от заведенията си преди официално да бъде разрешено това. И причината е или в слабия контрол от страна на Регионалната здравна инспекция и Българска агенция по безопасност на храните, или на принципа - ще му мисля, ако ме хванат!

Разстоянието между масите е само едно от нарушенията на противоепидемичните мерки. Другото сериозно нарушение е липсата на маска от страна на сервитьорите. Част от тях я носят като лигавник под брадата или изобщо не я слагат, докато вземат поръчката на клиентите или им сервират.

И въпреки ограниченията за броя на компаниите, които могат да празнуват в заведение (до 30 души) и това се нарушава - и от страна на собствениците, и от страна на клиентите. Явно ресторантьорите са водени от максимата, ако откажа резервация, клиентите ще отидат другаде и събират маси, според броя на компанията.

С неспазването на основните противоепидемични мерки в Бургас расте броят на случаите на заразени с корона вирус в страната. А през последните седмици и Бургас не бива "подминат" от нови случаи. Към днешна дата регистрираните с COVID-19 в Бургас и региона са 316, като за последното денонощие цифрата е 7. В сравнение с Варна и областта бройката е наполовина, но населението на съседната област е по-голямо. Във Варна и региона случаите са 628.

В Белгия маските стават задължителни, в Антверпен с вечерен час

Галерия