Ваксинацията срещу COVID-19 за украинските граждани е безплатна и доброволна. Снимка Архив Черноморие-бг

Ваксинацията срещу COVID-19 за украинските граждани е безплатна и доброволна. Снимка Архив Черноморие-бг

Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за ваксиниране на украински граждани срещу COVID-19, на които е предоставена временна закрила в България. Основна цел на програмата е опазването на  здравето на идващите от Украйна и опазване на общественото здраве от възникването и разпространението на епидемични взривове от COVID-19 на територията на страната.

Ваксинацията срещу COVID-19 за украинските граждани е безплатна и доброволна. Прилагането на ваксините ще се извършва от медицински специалисти в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции или от временни имунизационни пунктове/общопрактикуващи лекари, определени за целта. Извършените ваксинации ще се вписват в документите по наредбата за имунизациите в България и в електронния регистър за ваксинация срещу COVID-19.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 23 февруари т. г. 35% от гражданите на Украйна са със завършен ваксинационен курс.

Профилактиката на заболяването чрез ваксинация ще ограничи риска от възникване и разпространение на COVID-19 най-вече сред рисковите групи от получилите временна закрила лица, в т.ч. възрастни хора, бременни жени, лица с отслабен имунитет и с подлежащи заболявания, но и сред цялото население на страната.

Данните от Единния портал за хора, засегнати от войната в Украйна, сочат, че към 5 април броят на влезлите у нас лица от Украйна е почти 147 хил., като близо 66 хил. от тях са останали в България.

Разходите за поставянето на ваксини срещу COVID-19 се осигуряват от държавния бюджет. Програмата ще бъде внесена за одобрение от Министерския съвет.