Информационната табела е била натрошена и вече не е използваема. Снимки БФБ

Информационната табела е била натрошена и вече не е използваема. Снимки БФБ

Вандали потрошиха информационна табела на Пътеката на саблеклюна. Тя е била открита от Диана Павлова от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ).

Пътеката на саблеклюна е едно от малкото по-диви и спокойни места, останали в града, а прохладата лятно време там е несравнима, затова и толкова много семейства с деца прекарват свободното си време. "Тук се провеждат образователни занимания, посветени на Атанасовско езеро и годишно минават стотици учащи и хиляди други посетители. Но е изключително демотивиращо да ремонтираме вече над 30 пъти щетите от вандалските прояви със собствени средства и с труда на десетки доброволци, в оптимистичните си желания да живеем в по-добра среда, докато някой пали огън в класната стая на открито и пред беседката", разказа Диана, която води образователни занимания на Пътеката.

В съзнанието на хората стои представата за вандализма като нещо дребно, даже незначително. Но то е само част от маркерите и знаците, които доведоха България до завидното първо място в целия Европейски съюз за най-високо ниво на престъпления, насилие или вандализъм. Никой не търси причините за тази опасна и безпосочна омраза в подрастващите, чиито следи виждаме навсякъде. Общините дават стотици хиляди левове годишно за възстановяване на щети след вандалски прояви в страната. Тези пари се отделят от данъците и таксите ни, тоест ние самите плащаме за тези дебилни прояви на единици в нашето общество. Вандализмът е и мярка за морална недоразвитост или изостаналост в обществото.

Затова от БФБ призовават всички да не се снишават, да не си затварят очите и да не подминават с безразличие когато станат свидетели на тези прояви или други нередности и да подават сигнали на 112.

Галерия