Ваньо Вълчев за първи път се срещна с възпитаници на ПГЕЕ Константин Фотинов. Снимки Лина Главинова

Ваньо Вълчев за първи път се срещна с възпитаници на ПГЕЕ Константин Фотинов. Снимки Лина Главинова

"За любовта няма възраст, ние остаряваме за нея. Аз нямам други стихове, освен стихове за любовта", сподели пред учениците на Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" поетът Ваньо Вълчев. Авторът на ненадминатите хитове - "Обещай ми любов", "А дали е така?" ,"Тази нощ", "Телефонна любов" бе специален гост на учениците на елитното бургаско училище, за да отпразнуват заедно празника на любовта и Деня на свети Валентин. Какво по- хубаво от това наживо гимназистите да видят и разговарят с автора на стотици стихове за любовта, превърнали се в хитове благодарение и на музиката на композиторите Тончо Русев, Развигор Попов, Стефан Диомов.

"Днес е празник на любовта, но любовта не е само към хората, а любов към науката. Радвам се, че имаме възможност нашите ученици да се срещнат с поезията на Ваньо Вълчев", каза в приветствието си Коста Папазов - директор на ПГЕЕ "Константин Фотинов". На видеостена вървяха кадри, проследяващи живота и творчеството на поета, журналиста, режисьора, хумориста  Ваньо Вълчев, на носителя на десетки литературни награди и на статуетката "Златен Пегас'2016 г.".

В учителската стая, където се проведе срещата с автора на сатирата "Съседът Ставри", на десетки хумористични разкази, звучаха негови популярни песни, изпълнени от Пламен Георгиев от XII клас. В ролята на конферансиета се явиха Благовеста Чолакова и Елена Георгиева - ученички от XI "б" клас на ПГЕЕ "Константин Фотинов". Преподавателят по литература доктор на филологическите науки Петър Петров провокира госта на гимназията с няколко въпроса, сред които: "Как Ваньо Вълчев е написал текста на песента "Телефонна любов". Авторът разказа и за работата си с авторана музиката на песента - композитора Тончо Русев и с изпълнителя - Васил Найденов.

На финала на срещата Ваньо Вълчев прочете две свои стихотворения за любовта. Първото, писано от него като студент в СУ "Св. Климент Охридски" и последното, написано 60 години по-късно. Ваньо Вълчев бе приятно изненадан от поздравителния адрес и пожеланията за здраве и дълголетие, отправени му от ръководството на гимназия "Константин Фотинов". "Този поздравителен адрес ми е много по-скъп от Пегаса, защото го получавам не от жури, а от едни искрени хора, влюбени в поезията", благодари развълнувано 83-годишният поет.

Галерия