Фестивалът тази година ще се проведе от 1 до 5 юни

Фестивалът тази година ще се проведе от 1 до 5 юни

Международният литературен фестивал "Варна Лит" се включва в празненствата по повод стогодишнината от официалното обявяване на Варна за морски курорт.

Специална част от програмата на платформата, която обединява изтъкнати български и чужди писатели, актьори, художници, илюстратори, журналисти и общественици, тази година ще бъде разходка с беседа за туристическите, природните и исторически забележителности на града, както и на намиращия се край Варна Аладжа Манастир.

Тази инициатива е в духа на традицията на феста да превърне в посланници на Варна и гостуващите автори .

Фестивалът ще бъде открит на 1 юни с връчване на награда "Позиция" на писателя по сърце и лекар по призвание Людмил Станев, а след това три от най-талантливите женски пера в родната литература – Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова-Моасе ще се опитат да поберат световете на книгите си в дискусията "Език/Свят/Език". Водещ на събитието ще бъде изтъкнатият журналист Георги Тошев.

На 2 юни Захари Карабашлиев и Георги Господинов ще проведат разговор на тема "Минало/Бъдеще/Минало" с модератор журналиста Георги Милков, а малко преди това ще се състои връчването на ученическия конкурс "Герои сега".

Третият и четвъртият ден на фестивала ще акцентират върху авторите на детска литература – с творчески работилници, срещата разговор "Деца/Възрастни/Деца" с авторите Вера Асенова, Катя Антонова, Нуша Роянова и караоке с "Маргаритка” – проектът на Виктория Терзийска, позната като Вики от "Мастило" и Яна Липованска.

Но освен литературната сцена героите на "Варна Лит'2021" ще завладеят и музикалната, както и големия и малкия екран.

Специалните събития ще бъдат представянето на автобиографичната книга на Стефан Вълдобрев "Книга за песните" с акустиче концерт, а журналистът и писател Георги Тошев ще разкаже актьора с историите на Цветана Манева, Татяна Лолова и Георги Парцалев.

Фестивалът ще завърши с прожекция на екранизацията на световния бестселър "Човек на име Уве". Защото героите понякога се крият там, където най-малко очакваме!

"Варна Лит'2021" се провежда с подкрепата на Общински фонд "Култура" на Община Варна.