Десетки жители и гости на Варна се поклониха пред иконата на пресвета Богородица. Снимки Община Варна

Десетки жители и гости на Варна се поклониха пред иконата на пресвета Богородица. Снимки Община Варна

Варна празнува! Морският град отбелязва Успение Богородично. Денят е и официален празник на града. Кметът на Варна Благомир Коцев присъства на тържественото издигане на флага на Варна по случай днешния празник. Официалната церемония се проведе на площад "Св. св. Кирил и Методий" и на нея присъстваха още областният управител проф. Андрияна Андреева, заместник-кметовете Снежана Апостолова, Павел Попов, Илия Коев, Диан Иванов, други официални лица и граждани.

По-рано в катедралния храм "Успение Богородично" бе отслужена тържествена Света литургия от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Празникът на Варна продължава с богата програма. Официалната церемония по награждаване с почетни звания на отличени варненци е от 19:30 ч. в Летния театър с вход свободен.

От днес до събота – 17 август, включително в 10:30 ч. на сцена "Раковина" в Морската градина, малки и големи ще могат да се насладят на Улична анимация с куклен спектакъл.

В акваторията на варненския залив вече започна XXIV Международна ветроходна регата "Кор Кароли".

Фестивалът "Varna Breeze by EXIT" започва тази вечер навръх празника на града и ще продължи до 18-ти август включително. През тази година са монтирани цели две сцени на нова локация - в района на Пантеона в Морската градина. В концерта тази вечер участват световноизвестните групи Dire Straits Legacy, Gipsy Kings и Stereo MC's, както и варненските звезди DARA и 100 Kila. Организатор на събитието е официалният представител на ЕХIT за България. Концертите и в четирите фестивални вечери са безплатни за жителите и гостите на града. От 23:30 ч. от Първа буна ще бъде дадено началото на празничната заря, която тази година ще бъде по-кратка за сметка на ефектното лазерно-мултимедийно шоу, което съпътства фестивала "Varna Breeze by EXIT".

Галерия