Варна заделя 3 млн. лв. за снегопочистване в план-сметката "Чистота". Местните депутати намалиха сумата за снегопочистване с 1 милион лева и решиха, че ако зимата налегне Варна и парите не стигнат ще търсят резервни средства от парите предвидени за преработка на твърдите битови отпадъци в завода за боклук и от средствата за ликвидиране на микросметища. Данните на администрацията пък показват, че през изтеклата тежка зима в началото на тази година, за снегопочистване са похарчени 3,4 милиона лева. Средствата са в пъти повече от 2009 година, когато са изразходвани едва 870 000 лева.

Компенсираните 1 милион лева от снегопочистването, както и още 400 000 лева от растителните отпадъци ще бъдат налети в фирмите по чистота, решиха още местните депутати. Така трите фирми – "Адиан", "Титан" и "Омега" ще получат през следващата година почти 9 милиона лева.

Общо 25,3 милиона лева ще харчи Варна през следващата година за чистота и сметосъбиране. Средствата са почти същите като тази година. За почистването на Морската градина са заделени около 505 000 лева. Същата сума е предвидена и за почистване на канали и дерета, както и за почистване на курортите около Варна. 600 000 лева отиват за шахтите, а 80 000 лева ще глътне поставянето на нови контейнери. 3,4 млн. лв. заделя общината за преработка на боклука в новия завод, след като той бъде построен през април следващата година. 

Най-остро разкритикува заложените средства в план сметката общинският съветник от ГЕРБ Орлин Симеонов. Според него някои от средствата са дублирани и за същите дейности са заложени пари и в обществените поръчки. От администрацията обясниха, че става въпрос за преходни обекти.
Днес+