Малките ученици ще могат да прерисуват картина на големия художник. Репродукция Община Варна

Малките ученици ще могат да прерисуват картина на големия художник. Репродукция Община Варна

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна отбелязва 120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев с нов образователен модул. В дните от понеделник до петък от февруари до края на май екипът ще представи двата периода от артистичния живот на художника. Програмата е предназначена за деца на 5- и 6-годишна възраст и за ученици от 1-ви до 5-ти клас и предлага възможност да прерисуват една от неговите картини (”Натюрморт”). За по-големите ученици от 7-ми до 12-ти клас е предвидена беседа за живота и изкуството на Златю Бояджиев.

В Зала 8 от постоянната експозиция на Галерията са две произведения на живописеца от неговия първи период: "Почивка на нивата" - творба в класически стил със селски сюжет, и "Открит рудник – Перник" - от миньорския цикъл, създаден през 1945 г. Специално за целите на обучението в Галерията са подготвили 4 репродукции на творби художника, предоставени от Художествената галерия в Силистра и Художествената галерия в Добрич. Тези произведения са от втория му творчески период, когато той започва да рисува с лявата ръка, поради инсулт, и радикално променя композицията, цветността и пропорциите в своите картини.

Златю Бояджиев е роден е на 22 октомври 1903 в село Брезово, област Пловдив. Родителите му го пращат в търговска гимназия, за да учи за счетоводител, но той напуска след първата година и става архивар в мировия съд. Воден от вътрешния си глас, младият Златю попада в ателието на Гео Мирчев. През 1927 г. е приет в Художествената академия, а след като я завършва, се връща в Пловдив, където става учител по рисуване. Платната от първия му период са предимно пейзажи, битови композиции и портрети. След 9 септември 1944 г. тематичният кръг на Златю Бояджиев се променя и той започва да рисува новите строителни обекти, развитието на промишлеността, индустриализацията. През есента на 1951 г. след приключването на голямото платно, посветено на Баташкото клане, Златю Бояджиев получава мозъчен кръвоизлив с пълна парализа на дясната половина. Едва 48-годишен загубва способността си да говори и общува. И най-страшното – мъртва е ръката, създала едни от най-забележителните шедьоври на новата българска живопис. Три месеца след удара той все още е бил неспособен да се движи, но прави първата си скица - портрет на майка си. От този ден той започва да упражнява лявата си ръка и това е началото на новото му творчество. За няколко години Златю Бояджиев създава поредица творби в няколко жанра - битови композиции, портрет, пейзаж. Почива на 2 февруари 1976 г.