Кметът на Варна Иван Портних (вляво) връчи юбилейните монети. Снимки Община Варна

Кметът на Варна Иван Портних (вляво) връчи юбилейните монети. Снимки Община Варна

Специални юбилейни монети, изработени от монетния двор към Българската народна банка по повод 50 години от откриването на Варненския халколитен некропол, връчи кметът Иван Портних на Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей, и на д-р Владимир Славчев, експерт по праистория.

„На днешната дата през 1972 година Райчо Маринов показва на музейните експерти мястото, където случайно намира част от златните предмети по време на изкопни работи. Два дни по-късно там е организирано разчистване на терена и започват разкопки, които довеждат до откритие, което поставя Варна на световната карта на уникалните археологически находки - халколитен некропол, който пази най-старото обработено злато в света! Това е повод да благодаря на всички археолози, които в продължение на половин век проучват, съхраняват и популяризират Варненското съкровище“, заяви кметът Иван Портних.

Той припомни, че събитийният календар на Община Варна през 2022 г. бе посветен на тази годишнина и подготвен от дирекция „Туризъм“. Част от събитията са представяне на изложба в Народното събрание и пред дипломатическия корпус; Организиране на пътуваща изложба със снимки на предмети от некропола; Покана към екипа на „Нешънъл Джиографик България“ за подготовка на специален брой за уникалните находки; Създаване на филм и юбилеен албум. Предстои валидиране на пощенска марка, посветена на Варненското злато.

Кулминация на събитията е Международната конференция "Нови хоризонти в праисторията. 50 години от откриването на Варненския некропол“, която започва утре в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Организатор на събитието е РИМ – Варна, с подкрепата на Община Варна.

„В четири сесии ще обсъдим различни проблеми, свързани с проучването на некропола и отражението му в праисторията на Европа. Във форума ще участват представители на 6 държави – България, Гърция, Великобритания, Франция, Германия, Румъния. Ще бъдат представени 21 доклада, посветени на различни аспекти от каменно-медната епоха, които ще бъдат събрани в сборник, който ще издадем догодина“, обясни Владимир Славчев. Той е ръководител на проучванията на Варненския некропол, които са възобновени миналата година след 30-годишно прекъсване. За изминалите два сезона археолозите са открили нови 15 гроба, повечето на мъже, част от тях обаче са разрушени, както и различни сечива, оръдия на труда, керамични съдове.

Игор Лазаренко от своя страна, припомни, че откриването на некропола е причина Варна да има най-голямата археологическа експозиция в страната. Благодарение на настойчивата работа на варненските учени, гроб 1 вече е прибран от Националния исторически музей в РИМ -Варна.

Галерия