Варненски таксиджии поискаха общината да фиксира минимални цени на превоз създаването на специална наредба, съобщи председателят на синдикат "Авто 94" Димчо Иванов по време на заседание на комисията по транспорт към местния парламент. 

Причината е таксиметровата война, която се води между отделни фирми и дъмпинговите цени в бранша, коментира Иванов. По негови данни, част от такситата возят за 55 стотинки на километър, дори се обмисляло цената да падне на 52 стотинки. С тези цени, фирмите не могат да си покрият разходите, дизелът скочи, а само осигуровките са по 120 лева на месец, каза още Иванов. Според него от това страдат и клиентите, тъй като таксиджиите избиват ниската цена с монтирането на помпа, които надува сметката. Понижаването на цените ще се отрази и на градския транспорт в града. Таксиметровите шофьори все повече ще обират пътниците от спирките, заплаши Иванов. 

Създаването на подобна Наредба бе подкрепено и от шефовете на двете транспортни фирми "Градски транспорт" и частната "Транстриумф". Според прокуриста на общинската фирма Веселин Михайлов, от покачването на дизела с 10 стотинки, фирмата губи по 600 лева дневно. Ако се допусне такситата да обират пътниците, ще търпим още загуби, коментира той. Според превозвачите, транспорта има социална функция, а превозвачите вече са обременени, поемайки част от стойността на пътуванията на пенсионери и ученици. 

Единственото, което е написано по отношение на таксиметровите услуги е, че тарифите им трябва да са обявени на видно място, коментира шефът на общинската дирекция „Стопански дейности и икономическо развитие“ Александър Димитров. Той посочи, че трябва да се изчака приемането на Закона за автомобилния превоз, който в момента е в парламента и след това да се говори за създаването на наредба. Очаква се в него да бъде фиксирана горната граница на таксиметровия превоз. 

Според съветниците обаче е недопустимо да се регламентират минимални цени. Всички подобни опити ще ни върнат в 1956 година, коментира съветникът от "Отечество" Радослав Коев. Става въпрос за конкуренция, не виждам как Общинският съвет трябва да се намеси и да прави ценообразуване, каза Павел Христов от ГЕРБ. Можем само да ви съчувстваме, но няма вариант за такава наредба, допълни и съветникът от ДПС Иван Недялков. 

В крайна сметка, местните депутати решиха да сезират по случая компетентните органи като Комисията за защита на конкуренцията, ДАИ и НАП, за да могат да се направят проверка на таксиметровите фирми.

 

Днес+