Бюстът е свален от постамента чрез изкривяване на металните пластини в основата му. Снимка Община Варна

Бюстът е свален от постамента чрез изкривяване на металните пластини в основата му. Снимка Община Варна

Вандали посегнаха на бюст-паметника на граф. Н.П. Игнатиев, който се намира в градината между драматичния театър "Стоян Бъчваров" и филиала на театъра във Варна. Тази сутрин към 09:10 часа гражданин е сигнализирал дежурния служител в Община Варна за вандалски набези.

На място веднага са се отзовали директорът на дирекция "Култура и духовно развитие" Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев. Те са констатирали, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани. Няма липсващи елементи.

Монументът е демонтиран и ще бъде прибран и съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възстановен на мястото си.

Това е пореден вандалски акт върху този паметник.

Община Варна призовава гражданите да се въздържат от хулигански прояви и посегателства върху паметниците на културното наследство във Варна и върху общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др. Общината ще засили контрола и видеонаблюдението с цел превенция и разчита на гражданите за съвместно опазване на собствеността.  

Гражданите да продължат да сигнализират дежурните и органите на реда, ако станат свидетели на подобни актове.