Варненският театър - всеки ден различен спектакъл от Виктор Ляпин. Постановката е на Владимир Петков, а спектакълът ще се играе утре, 7 февруари, от 18.00 ч.

На 8 февруари от 18.00 ч. на Основна сцена "Дамски шивач" ще разгърне с намигване прозренията си за любовта и хедонистичното отношение към живота, описани от 25-годишния автор на пиесата Жорж Фейдо (1887). Румен Велев спира режисьорския си поглед върху "Дамски шивач" , защото: "Авторът влага в пиесата много от истините за любовта, насладата, лъжата и изкушенията, които неотлъчно преследват телата ни. Човекът е нелеп и смешен, когато лъже, за да си набавя все повече и повече райски наслади. Чрез лъжата той унизява и бива унизяван, превръща се в консуматор, който непрекъснато увеличава оборотите на сетивните си удоволствия...".

В "Дамски шивач" можете да видите Александър Илинденов, Валентин Митев, Симеон Велков, Свилен Стоянов, Веселина Михалкова, Мария Гинкова и др.

На 9 февруари на сцена "Филиал" отново ще се играе мюзикълът "Бремен". След успешната премиера на 22 октомври 2010 г. Бременските градски музиканти от познатата приказка на Братя Грим трайно се настаниха във Варненския театър, откъдето непринудено общуват със зрителите, когато им дойде редът. Постановката на Стоян Радев Ге. К. завладява с динамичен ритъм и авто/иронични препратки към действителността, със свежестта на хрумванията и лекотата, с която актьорите влизат, а понякога и... излизат от своите роли. Смяната на житейските ситуации, наложителната бърза адаптация и особено важното във всички случаи чувство за хумор са основните теми, върху които режисьор и актьори развиват своите вариации. В това интелигентно забавление, изградено върху неостаряващия мюзикъл "Веселите градски музиканти" на Александър Владигеров (1971), доминират песента и танцът. И както подобава на всеки уважаващ себе си мюзикъл, хореографията – в случая на небезизвестния Георги "Goosh" Енчев, както и майсторското изпълнение на неговите възпитаници, са впечатляващи.

На следващия ден зрителите на ДТ "Стоян Бъчваров" ще могат да видят отново вечния "Големанов". Спектакълът ще се играе отново на 10 февруари от 18.00 ч. на Основна сцена. "Големанов", станал нарицателен за някои недотам добри страни от българския манталитет, ще напомни за своето дълголетие, едновременно разсмивайки и натъжавайки ни. Написана през 1928 г., пиесата на Иван Вазов "Големанов" звучи повече от актуално през XXI век.

Петъчният спектакъл е "Страсти под брястовете". На 11 февруари, от 18 часа на сцена Филиал, любовният триъгълник, пресъздаден от Веселина Михалкова, Стоян Радев и Михаил Мутафов, ще развълнува отново публиката. Театралният прочит на режисьора Димитър Стоянов върху "Страсти под брястовете" от американския драматург и Нобелов лауреат за литература Юджийн О`Нийл се срещна за пръв път с варненската публика на 21 януари, за да напомни колко подвластен е човек на страстите и на най-голямата сред тях – любовта. Сюжетът за класическия триъгълник, в който любовта води до грях, а грехът изисква изкупление, се развива в американско ранчо, но напомня атмосферата на Елин Пелиновите "Гераците" или Йордан Йовковата "Боряна". Веселина Михалкова, която прави една от силните си роли като Абби, казва: "Щастлива съм, че имам възможността да изиграя един от пълнокръвните женски персонажи, които не са чак толкова много в световната драматургична литература. Моята героиня е първична, но много силна жена, ролята изисква всеотдайност и не допуска актьора да се отстрани от образа, който пресъздава. Харесвам Абби, надявам се и тя да ме хареса".

В събота, 12 февруари, на Основна сцена, ще можем да видим един от най-гледаните спектакли на Варненския театър - магнетичния "Калигула". Пиесата на Албер Камю се взира в тираничното управление на Калигула след смъртта на любимата сестра Друзила, когато - следвайки собствената си логика на съществуване, императорът се превръща от принцепс в чудовище. Постановката "Калигула" на Явор Гърдев е един последователно изведен магнетичен спектакъл за атавистичните връзки между смъртта, изкуството и политиката. "Да правиш съзнателно покушение срещу системата, когато си глава на системата, да се утвърждаваш чрез самоунищожение, да доказваш чрез противоречие, да осмисляш чрез обезсмисляне - това е екзистенциален пънк!", казва Явор Гърдев.

В "Калигула" участват Димо Алексиев, Даниела Викторова, Стоян Радев, Никола Мутафов, Михаил Мутафов, Симеон Лютаков, Владислав Виолинов, Пламен Димитров, Гергана Христова, Росица Дичева, Гергана Арнаудова.

Билети за Основна сцена и сцена Филиал 10 и 12 лв; студенти, ученици и пенсионери 6, 8 и 10 лв; Пакет "Фамилия театър" за четирима по 6 лв с обща стойност 24 лв; премиерни представления 10 и 15 лв; камерни представления 15 лв; при покупка на билети за 2 спектакъла на стойност 24 лв, получавате билети за трети спектакъл безплатно.

 

 

Днес+