Константин Бачийски (вляво) кат опредседател на СЕК оспори решенията на Административния съд пред ВАС, който ги потвърди. Снимка Архив Черноморие-бг

Константин Бачийски (вляво) кат опредседател на СЕК оспори решенията на Административния съд пред ВАС, който ги потвърди. Снимка Архив Черноморие-бг

Върховният административен съд отхвърли касационни жалби, подадени от Политическа партия "Средна европейска класа" (ПП "СЕК"), представлявана от председателя й Константин Бачийски и съответно - от Бисер Русимов, в качеството на регистриран кандидат за общински съветник на местните избори за Общински съвет на община Бургас. Жалбите бяха подадени срещу решение № 1487/21.02.2024 г., постановено по административно дело № 2039/2023 г. по описа на Административен съд-Бургас, 18-ти състав, с което е потвърдено решение № 283-МИ/30.10.2023 г. на Общинска избирателна комисия - Бургас за избиране на общински съветници в изборите за общински съветници и кметове в община Бургас, произведени на 29.10.2023 г.

Релевирани са доводи за неправилността на атакувания съдебен акт, като постановен при допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, необоснован и в противоречие с приложимия материален закон, по които се претендира отмяната му и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на Административен съд-Бургас или алтернативно - постановяване на нов акт по съществото на спора за обявяване избора на общински съветници в община Бургас на произведените на 29.10.2023 г. избори за недействителен, ведно с присъждането на разноски.

На 13-ти ноември 2023 година Административният съд в Бургас уважи жалбата на СЕК и Бисер Русимов във връзка с резултата от местните избори, които се проведоха на 29-ти октомври. Тогава съдъс реши, че ще броят бюлетините в 339 секции.

Съдът уважи жалбата на Бачийски, правят експертиза на бюлетините в 339 секции

В хода на делото някои вещи лица, ангажирани с броенето на бюлетините, се отказаха от първоналчоното си становище и бе насрочено ново броене с избор на нови вещи лица.

"Обжалваното решение е валидно, допустимо и правилно, по подробно изложените в него законосъобразни и обосновани мотиви, които се споделят изцяло от касационната инстанция, и които, с оглед възможността, предвидена в субсидиарно приложимата разпоредба на чл. 221, ал. 2, изречение второ АПК, е ненужно да бъдат възпроизвеждани в текста на настоящото решение", пише в мотивите на ВАС.

"Противно на изтъкнатите в подадените по делото касационни жалби, конкретни доводи, при постановяването на оспорения съдебен акт не са допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. В противовес с оплакванията на касаторите са данните от приобщените в кориците на делото, книжа, сочещи на изключителна прецизност от страна на решаващия първоинстанционен съдебен състав, който при произнасянето си по множеството наведени, включително от настоящите касатори, искания, чрез постановяването по делото на различни разпореждания и определения, в това число протоколни, е разгледал, ценил и обсъдил всички релевирани пред него твърдения и възражения на страните по делото", пише още в мотивите на ВАС.

От ВАС остават в сила решение № 1487/21.02.2024 г., постановено по адм. дело № 2039/2023 г. по описа на Административен съд-Бургас, 18-ти състав, както и определение № 2039/12.03.2024 г. и определение № 2044/12.03.2024 г., двете постановени по адм. дело № 2039/2023 г. по описа на Административен съд-Бургас, 18-ти състав.

От Върховния административен съд осъждат СЕК и Бисер Русимов да заплатят на ответните страни - настоящи общински съветници и на адвокат Георги Стоянов, разноски за касационното производство. Цялото решение на ВАС може д апрочетете тук