Събитието с участието на Васил Петров е на 8-ми август в Приморец

Събитието с участието на Васил Петров е на 8-ми август в Приморец

На 8 август (четвъртък) в Бургас ще гостува един изключителен български артист: Васил Петров. Той ще зарадва морската си публика с бутиков концерт, който ще поднесе на публиката в компанията на талантливия пианист Йордан Тоновски. Сцена на специалното събитие ще бъде лятната градина на Средиземноморски ресторант "Салини" в гранд хотел и СПА "Приморец", който тази година празнува 60 години гостоприемство.

"Let's Get PRIM: Vasil Petrov Live" ще започне точно в 19:30 часа. Гостите на вечерта ще имат възможност да се насладят интерпретации на хитови класики като "Summertime", "My Way", "I’ve Got You Under My Skin", "Fly me to the moon", "Strangers in the night", "The shadow of your smile". Ще звучат и популярни джаз стандарти и боса нова теми на Коул Портър, Джордж и Айра Гершуин, Синатра. Васил Петров ще отведе гостите си и на музикален воаяж до бреговете на далечна Бразилия с великолепните "The Girl from Ipanema", "A day in the life of a fool", "Corcovado" на Антонио Карлос Жобим. 

Освен изключителен поп и джаз певец, Васил Петров е и композитор и художник. Богатият му кадифен глас, видно с присъщите му джентълменска естетика и харизма, му носят прозвището "българският Франк Синатра". При него, всеки детайл е от значение за цялостното стойностно изпълнение на сцената - независимо, къде по света е тя. Публиката го обича, очаква с нетърпение и приветства възторжено - от България, Япония, Русия, САЩ и Австрия до Норвегия, Швейцария, Сърбия, Германия, Монако и Италия...  

Концертирал е с многобройни музикални величия от цял свят и оркестри от джаз трио до симфоминички оркестри.

За период от над 20 години има издадени десет успешни албума - от "Васил Петров - джаз и блус" (1994 г.) до "VASSIL" (2014 г.). Репертоарът му е изключително мащабен и включва джаз и поп стандарти с автори като Ч. Чаплин, Дж. Харисън, М. Льогран, Ч. Фокс Н. Гимбъл, Н. Стюард, Дж. Мендел, Фр. Вали, Н. Рота, Кл. Франсоа.

Носител е на многобройни отличия, сред които "Икар" за съвременна българска музика (2015), награди за изпълнител на годината, албум на годината и хит на годината на "Златен Орфей +" (1995 г.); "Златно перо" (2014 г.) за изключителен принос към българската култура и изкуство; две награди на The Akademia Music Awards, Лос Анджелис, САЩ и други.

Специалната вечер включва и 3-степенно меню дело на шеф Ивелин Кръстев и зам.-главен готвач шеф Красимир Петров от Средиземноморски ресторант "Салини".

 

Г-н Петров, на 8 август 2019 г. Ваша сцена ще бъде гранд хотел и СПА "Приморец". Какви са очакванията Ви за вечерта?

- Винаги имам добри очаквания както и в момента от хубавата бургаска публика. С нетърпение чакам 8-ми август, за да представя най-вълнуващите си песни и да се забавляваме заедно в Бургас.

- Джаз. Какво означава той за Вас  с кои имена, епоха, характерни детайли го свързвате?

- Това е обширен въпрос, трябва да говорим до утре сутринта, но с две думи ако не беше джаза нямаше да има и поп и рок музика защото те просто произлизат от него. А имената са много и най-различни - Тони Бенет, Синатра, Ал Жиро, Нанси Уилсон и така нататък.

Изнасяте концерти буквално по цял свят - от Австрия и Норвегия до Япония и Русия. Бихте ли споделили интересна история свързана с някое от пътуванията Ви по света?

- Сещам се на първо четене за една в Москва. Имах интервю в радио "эхо москвы" с много известен водещ чието име не помня, за да се рекламира Коледния ми концерт в залата на Московската консерватория с Московския симфоничен оркестър с диригент Владимир Зива. Интервюто трябваше да трае около два часа, а аз се притеснявах че не говоря добре руски. Споделих с водещия, който до този момент беше интервюирал хора като Тони Блеър, Лайза Минели, Хулио Иглесиас, моите опасения. А той ми отвърна "ако искаш говори на руски, ако искаш на българо-руски, ако искаш на английски, с една дума на какъвто език искаш на него говори" и така ме предразположи чудесно и не усетих как мина интервюто в световен ефир.

Какви са впечатленията Ви за българската публика през годините? Джазът константа ли е за родния меломан или търсенето се развива възходящо?

- Слава Богу интересът към джаза расте с всяка изминала година. Явно популярната музика се връща към корените си.

Става ли с годините сцената позната, комфортна стара приятелка, или напротив - винаги е предизвикателна, неопитомена, вълнуваща дама?

- Сцената винаги ме вълнува в добрия смисъл на думата и се чувствам комфортно на нея.

Кои ценности би трябвало да притежава съвременният човек според Вас?

- Най-баналните, тъй като истината е банална. Честност, искреност, доброта, любов към Бога и към ближните (към хората въобще).

Кои са песните, с които асоциирате детството си?

- На Демис Русос - "Brotherhood of man".

- Пътят на музиката, за Вас прелива и в път на графиката. За развитие в тази посока Ви насърчава Кольо Карамфилов. Да очакваме ли нови изложби?

- Да, стига да ми дойде вдъхновение за рисуване.

- Бихте ли споделили по какви проекти подготвяте към момента?

- Предстоят много интересни и различни проекти. Участвам в проекта на Хилда Казасян „Да послушаме кино“ със старата българска филмова музика, които ще се премине през Бургас, Варна и Пловдив. Друг проект имам с Милица Гладнишка и Шуменска филхармония с диригент Левон Манукан „Бар на края на света“ в който изпълняваме джаз стандарти. На фестивала на изкуствата „Аполония“ ще изнеса концерт на 4 септември с изцяло българска програма от мой авторски и любими песни. За Коледа планирам "Jazz Christmas" турне със симфоничен оркестър и специален гост ще е Камелия Тодорова.

С феноменалния спектакъл "Синатра: Вегас" (2017 и 2018 г.) пренесохте публиката в 60-те години на миналия век, чрез съвършена комбинация от музика, изпълнители, декори, балет... На кое време принадлежите Вие?

- Както на миналото и на настоящето, така и на бъдещето, ако ще Господ.

През 2018 г. заедно с Орлин Павлов представяте като част от "Синатра: Вегас 2" т.нар. "джентълменски сет". Бихте ли разказали повече за него?

- В джентълмен сета участва и Брус Джонсън (САЩ). С него визираме така наречения "Rat Pack" (банда плъхове) компанията на Синатра, Дийн Мартин, Сами Дейвис, Джо Бишъп, Питър Лафър и тяхното представяне на сцената пеейки и шегувайки се помежду си.

Разбира се, този любопитен сет ще бъде част и от "Let's Get PRIM: Vasil Petrov Live" в Бургас. Заповядайте! За мен ще е удоволствие да споделим вечерта на 8-ми август, за да ви представя най-вълнуващите си песни и да се забавляваме заедно!