Главният кмет на Франкруфт Майк Йозеф говори от трибуната пред кметството. Снимки Авторът

Главният кмет на Франкруфт Майк Йозеф говори от трибуната пред кметството. Снимки Авторът

Над 85 хиляди души се събраха на митинг в защита на демокрацията. Те  препълниха централния площад пред кметството на Франкфурт на Майн, както и улиците около сградата. Хора от различни партии, профсъюзи, граждани, дойдоха да защитят демокрацията и кажат "НЕ" на Алтернатива за Германия (АзГ), която е парламентарно представена дясна партия.

На специално издигната сцена се качи главният кмет на Франкфурт на Майн Майк Йозеф. Той  призова да се пречупи мълчанието, Аушвиц да не се повтаря. „Да преодолеем страха в този град и в тази държава. Който обича Франкфурт,, той не създава раздори и не руши. Ние не сме безпомощни, ние сме част от тази страна. Гледахме прекалено дълго. Ще сме тук, докато се нормализират нещата в Германия. Демокрацията се гради върху любовта, доверието и респекта“, каза в речта си кметът.

Оказва се, че „Алтернатива за Германия“, която е избрана демократично съвсем не е демократична.

На трибуната един по един се изказваха оратори, като аплодисменти заслужи Ева Шепеши, оцеляла от Холокоста в концентрационния лагер „Аушвиц- Бирркенау“. От 1954 г. тя живее във Франкфурт на Майн. На 31-ви януари тя бе почетен гост в германския Бундестаг по повод Деня в памет на жертвите от Холокоста.

Хилядите дошли пред кметството на Франкфурт с ръчно направени плакати, с развети знамена, скандираха „Всички заедно срещу фашизма".

Галерия