32-годишният Емил Атанасов първи стигна до кръста. Снимки Пресцентър Община Варна

32-годишният Емил Атанасов първи стигна до кръста. Снимки Пресцентър Община Варна

100 мъже скочиха в морето на Богояление във Варна. Светият кръст бе хвърлен в морето от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който се качи за целта на борда на военен катер. Първи до кръста с плуване стигна 32-годишният варненец Емил Атанасов. "Не е важно кой е хванал кръста, а кой е скочил за него", каза Емил Атанасов, след като излезе от водата. Той бе благословен от митрополит Йоан и след това получи специален плакет от кмета на Община Варна Иван Портних.

Хиляди варненци почетоха големия празник Богоявление, който за първи път премина при пролетни температури. Денят започна с Богоявленска литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в катедралния храм "Свето Успение Богородично". Веднага след това, по традиция, започна ритуалът по благославяне на военните формирования и техните бойни знамена на площад "Св. св. Кирил и Методий".

В 11.45 часа тръгна празничното шествие, водено от кмета на Варна Иван Портних. Сред официалните лица бяха областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, народни представители, общински съветници, много граждани. Под съпровод от духовия оркестър на ВМС, шествието премина по площад "Независимост", булевард "Княз Борис I" и пешеходната част на булевард "Сливница" до Алеята на възрожденците в Морската градина. Там, пред паметника на Христо Ботев, бяха положени венци и цветя по повод 170-та годишнина от рождението на големия поет-революционер.

Около 12.00 часа започна и Великият богоявленски водосвет на първа буна. Там бе извършен и ритуала по спасяване на светия кръст.

Организатори на тържествата са Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

Галерия