112 бебета са проплакали от началото на програмата през 2015 г. Снимка Общин Варна

112 бебета са проплакали от началото на програмата през 2015 г. Снимка Общин Варна

32 бебета, 17 момичета и 15 момчета, заченати инвитро, са родени през 2021 година по общинската програма за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми, съобщиха от дирекция "Здравеопазване" към Община Варна. От началото на програмата, което е през 2015 г. досега са проплакали общо 112 бебета.

Със средства, предвидени от бюджета на Община Варна, се финансират двойки с репродуктивни проблеми, както следва: до 2 000 лева за изследвания и манипулации, които не се финансират от ЦАР (Център за асистирана репродукция); до 2 000 лева за изследвания, манипулации и/или инвитро процедура със собствен генетичен материал; до 3 500 лева за изследвания, манипулации и инвитро процедури по донорска програма.

Двойките, желаещи да кандидатстват, подават документите (искане, декларация, мед. документация) на гише №13 в Община Варна. Процедурата по подаване на документи е значително облекчена, като част от документите се проверяват по служебен път.

Образци на документите за кандидатстване са публикувани на сайта на Община Варна, откъдето могат да бъдат изтеглени (Община Варна – Дирекции и дейности – Здравеопазване - https://varna.bg/bg/323).

Дирекция "Здравеопазване" предлага възможност за консултации на двойки, желаещи да кандидатстват за финансиране на дейности по асистирана репродукция, след предварително записване на телефон: 052/820-239.