Акцията продължава и през октомври

Акцията продължава и през октомври

XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми ще се проведе от 12-и до 15-и октомври под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Форумът ще събере на 6 сцени във Варна и Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" стотици игрални и документални ленти от шест континента, сред които култови заглавия, отнесли престижни награди от международни фестивали.

Тази есен Червенокръсткият фестивал положи началото на уникален социален експеримент, целящ да подпомогне проблема с нарастващия недостиг на кръводаряване в България. Кампанията "Дари кръв, вземи билет" предвижда всеки кръводарител да получи безплатен билет за някоя от най-касовите прожекции в рамките на фестивала, както и едноседмичен пропуск за паралелната програма на форума.

Акциите по кръводаряване продължават на 30-и септември в Районния център по трансфузионна хематология и на 9-и и 10-и октомври - в ректората на медицинския университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" във Варна. Всички, които се включат в хуманната инициатива, ще бъдат сред малцината киномани, които ще могат да видят един от емблематичните филми от фестивалната програма - "Диванът на Сталин" (Франция, Португалия, 2016 г. ) с Жерар Депардийо, последния филм на Анджей Вайда "Остатъчни образи" (Полша,2016 г.) или "Фортуната" (Италия, 2017 г.), отличен с наградата за най-добра женска роля, в лицето на актрисата Жасмин Тринка, на тазгодишния фестивал в Кан.

XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми ще премине под мотото "Агресия - Хуманност - Кино". Фестът е със състезателен характер, като участващите филми се конкурират за наградите в категориите: филми на Червения кръст и Червения полумесец, които отразяват дейността на дружествата по целия свят; документални и здравни филми от тематичните области: медицина, здравеопазване, екология, миграция, човешки права, бедствия; игрални филми с обща хуманна насоченост.

Състезателната програма е подбрана от селекционна комисия с председател проф. д-р Темелко Темелков сред рекордните 1890 филма от 107 държави. Международното жури, което ще оценява заглавията, е в състав: председател – режисьорът Бепе Чино (Италия) и членове – Арман Пеккая (Турция), Карла Ронга (Италия), доц. Емануела Мутафова (България) и Павел Васев (България).