Докладните записки бяха гласувани на заседание на Комисията по култура, спорт и почивни дейности. Снимки ОбС Варна

Докладните записки бяха гласувани на заседание на Комисията по култура, спорт и почивни дейности. Снимки ОбС Варна

1.6 млн. лева са предвидени в местната хазна за финансиране на проекти на конкурсен принцип от фонд "Култура" на Община Варна. Сумата e заложена в бюджетните разчети и лимити на Община Варна за функция "Култура, спорт и почивни дейности", които бяха разгледани на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет.

Средствата по фонд "Култура" са с 600 000 лева повече спрямо тези в бюджета за миналата година. За финансиране на фестивали, конкурси и проекти в сферата на културата общината е планирала 1 млн. лева. Други 400 000 лева са заделени за проектни предложения в областта на любителското изкуство – музикално, сценично, визуално, творчески работилници и др., които се реализират с участието на деца и младежи до 18 г. Включени са също 200 000 лева за подкрепа и стимулиране на качествени медийни проекти.

Проекторамката за функция "Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело" е в размер на 30 млн. лева. Почти 4,5 млн. лева от тях са за организиране и финансово подпомагане на международни и местни културни прояви, включително на проектите по фонд "Култура".

Има заложени средства за ремонта на къщата на създателя на Морската градина във Варна Антон Новак. Тя се намира в Приморския парк и е в много лошо състояние. Община Варна работи за нейното възстановяване и превръщането й в "Посетителски център - Антон Новак" към РИМ - Варна, с постоянна експозиция, отразяваща живота и делото на Антон Новак, с възможности за провеждане на семинари, обучения, презентации, постоянни и временни изложби, конференции и други събития.

През 2023 г. ще продължат ремонтните дейности в зоокъта, който също е част от функция "Почивно дело, култура и религиозни дейности". Планирано е и разширение на системата за видеонаблюдение в зоопарка.

На днешното заседание съветниците подкрепиха инициативата на сдружение "Български родолюбци" за изграждане на бюст-паметник на българския генерал Иван Колев по повод 160 години от рождението му, които се навършват на 15 септември 2023 г.

За да станат факт докладните записки, те трябва да бъдат подкрепени с мнозинство на сесията на местния парламент.

Галерия