Варна може да получи до 80 млн. лева за саниране на блокове. Снимки Община Варна

Варна може да получи до 80 млн. лева за саниране на блокове. Снимки Община Варна

"Първите заявления за изготвяне на технически паспорти, необходими за санирането на сгради вече са подадени - две са от район "Приморски" и едно от район "Владислав Варненчик". Благодаря на Общинския съвет, който подкрепи нашата програма за енергийна ефективност, която ни дава възможност да работим много активно с гражданите за нейното изпълнение", заяви кметът на Варна Иван Портних.

Подадените заявления предстои да бъдат разгледани от комисия, която трябва да реши дали конкретната сграда е допустима за финансиране или не. В случай, че условията са изпълнени, се сключва договор между общината и сдружението на собствениците за изготвяне на техническите паспорти и обследване на енергийната ефективност. Община Варна пое ангажимент да помогне финансово на хората при тези процедури, като за целта осигурихме до 20 млн. лв. от общинския бъджет, допълни кметът. По думите му тези средства по-късно ще бъдат възстановени на общината от Плана за възстановяване и устойчивост. В случай, че сдружение на собствениците е изпълнило всички изисквания за финансовата помощ, но не е одобрено по националната програмата за саниране, няма да дължи възстановяване на сумата на общината.

Срокът за кандидатстване за безплатно енергийно обновяване по националната програма е до 30-ти май, като до този срок трябва да са готови паспортите. Право на участие в процедурата имат всички жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., с най-малко четири жилища с различни собственици и общ РЗП над 2000 кв. метра. 

Варна може да получи безвъзмездна финансова помощ по програмата за саниране до 80 млн. лева.

"Санирането е важно за хиляди варненци, които могат да подобрят енергийната ефективност на своите домове и да плащат по-малки сметки за отопление. По време на предходната програма за саниране участието на хората не бе много активно, защото бяха разпространявани много неверни твърдения. Вярвам, че този път гражданите ще подходят по-разумно и активно", допълни кметът. 

Галерия