Бедственото положение е обявено тази нощ в 02.00 часа. Снимки Архив Черноморие и Община Варна

Бедственото положение е обявено тази нощ в 02.00 часа. Снимки Архив Черноморие и Община Варна

Във Варна обявиха бедствено положение във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия на територията на Община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите. Заповедта на кмета Благомир Коцев и издадена малко след 02.00 часа на 19-ти ноември..

"Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината.

Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. Общината още веднъж призовава хората да останат по домовете си", пише в заповедта на кмета на Варна.

Свиканият от него кризисен щаб трябва да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм.

"До събирането на щаба всички налични ресурси, звена, органи и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и за отстраняване на последиците от бедствието.

Вследствие на оценката ще вземем решение колко дълго да продължи режимът на бедствено положение и има ли необходимост от включване на ресурс и техника от съседни общини", пише още в текста.

Галерия