Това стана факт с промяна в общинската Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Снимка ОбС Варна

Това стана факт с промяна в общинската Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Снимка ОбС Варна

Варненските собственици на кораби и лодки, акостиращи на пристанища „Варна“ и „Карантината“, ще плащат по-ниски тарифи. Това става възможно с промяна в общинската Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, която беше одобрена на днешното заседание на ОбС-Варна по предложение на председателя Тодор Балабанов.

Въвежда се годишна тарифа за корабно място за риболовен кораб/лодка за местни лица. За да се възползват от облекчението, те трябва да притежават валидно разрешително за стопански риболов за съответната година и собственикът да е регистриран по постоянен адрес на територията на община Варна.

Съветниците решиха таксата за местни плавателни съдове до 12 метра да е 200 лева за година, от 12 до 18 метра – 350 лева, и над 18 метра – 500 лева. В момента тарифата за плавателни съдове от 12 до 18 метра е 1 930 лева за година.

Целта на промените, направени по искане на риболовни организации, е да се подпомогнат и стимулират местните рибари. По този начин не само ще се запази рибарският занаят, но ще се насърчи и развитието на риболовната дейност на територията на общината.

На днешното заседание бе представена и икономическата обосновка, на базата на която е определена цената за ползване на зарядните станции за електрически автомобили в града в размер на 0.70 лв. с ДДС за 1 кВтч.

На територията на общината са разположени 22 зарядни станции 2Х11Кв за обществено ползване. Средномесечната консумация на електрическа енергия от тях е 16  000 кВтч. Средната цена на ел. енергия, която ОП „Общински паркинги и синя зона“ плаща след приспадане на компенсациите, е 0,41 лв. с ДДС за 1 кВтч, т.е. разходите за електрическа енергия са в размер на 6 560 лв. с ДДС.

За обслужване на зарядните станции се изразходват средно на месец по около 4 640 лева. Това са разходи за поддръжка, почистване, резервни части, обслужване на плащания и персонал.

Общата сума за ел. енергия и обслужване на съоръженията е в размер на 11 200 лева с ДДС /11 200 лв. : 16 000 кв. = 0.70 лв. с ДДС/.