Ще има конкурс за нов главен архитект на Община Варна, но той все още не е насрочен. Причината е, че има дела по случая, коментира кметът Благомир Коцев. Снимка Община Варна

Ще има конкурс за нов главен архитект на Община Варна, но той все още не е насрочен. Причината е, че има дела по случая, коментира кметът Благомир Коцев. Снимка Община Варна

Коледната украса във Варна още не е премахната, защото предходната администрация не е заложила дейности по демонтаж в обществената поръчка. Извъндоговорното й отстраняване би струвало на варненци 150 000 лева. Това заяви кметът на Варна Благомир Коцев в отговор на въпроси на граждани и общински съветници. По думите на Коцев, по рамковия договор е възложено единствено полагане на старата украса и допълнителни елементи към нея, но няма включена цена за свалянето й. Това е като да си строиш къща, но в офертата на строителя да няма предвидено сваляне на скелето, коментира кметът.

"Проблемът е наследен. Това положение наложи да направим нова обществена поръчка в рамковия договор с единствената фирма, която има договор за ефектно осветление", обясни Коцев. По думите му вече има изготвено възлагателно писмо и в най-скоро време ще се предприемат действия по свалянето на украсата. "Към момента свети само енергоефективно диодно осветление по част от булевард "Сливница". Няма голяма сметка за електричество и няма щета в бюджета на Община Варна", категоричен бе кметът.

Ще има конкурс за нов главен архитект на Община Варна, но той все още не е насрочен. Причината е, че има дела по случая. Хипотетично, ако проведем конкурс и бъде избран нов главен архитект, а съдът върне на работа стария главен архитект, юристите да кажат, но нямам отговор какво ще се случи, коментира още Коцев по време на сесия. Той подчерта, че предпочита да приключи казуса, преди да се предприемат конкретни стъпки.

"Предпочитам, когато бъде избран нов главен архитект, той да може да поеме тази длъжност и да няма ситуация, в която да решаваме какво ще стане, ако се върне стария", поясни кметът.

В отговор на въпрос за повишаване на таксите за рибари, кметът заяви, че цените са конкурентни на пристанищата в Южното Черноморие. Рибарското пристанище "Карантината" е на огромна загуба от милион на година. "По европейските изисквания за финансиране, то трябва да генерира достатъчно приходи, за да покрива разходите си. Ако това не е така, Общината може да бъде принудена да връща средства", поясни Коцев.

"Имаше щети по инфраструктурата на пристанище "Карантината" от последната буря, вероятно и качеството на изпълнението е такова, че трябват значителни средства за неговото възстановяване", коментира още Коцев. Той обобщи, че цените са съобразени с пазара и са необходими, за да може общинското дружество "Общински паркинги и синя зона" към което е пристанището, да излезе на печалба.

"В новия бюджет на Община Варна, който предстои да се гласува, има заложени средства за поставяне на мрежа в залата на спортния комплекс в район "Владислав Варненчик", така че тя да стане подходяща за спортове с топка. След приемането на бюджета ще решим и начина, по който да се стопанисва съоръжението", коментира още кметът в отговор на общински съветници.