Решението е взето на заседание на кризисния щаб във Варна. Снимка Община Варна

Решението е взето на заседание на кризисния щаб във Варна. Снимка Община Варна

Детските градини и ясли на територията на община Варна ще работят в понеделник, 20-ти ноември. Дадени са строги указания децата да не се допускат на открито, заради опасността от висящи клони и предмети, съобщи кметът на града Благомир Коцев.

Детска градина „Дружба“ ще остане затворена, заради прекъснато електрозахранване, което не може да се възстанови до утре.

"Решението за детските заведения е взето въз основа на консултации с кризисния щаб и анализ на опасността за здравето на децата, родителите и учителите. Нормалната работа на детските градини и ясли се допуска само на закрито", посочи Коцев. Той допълни, че режимът на онлайн обучение за учениците, обявен по-рано днес, се въвежда, за да се ограничи времето им на открито и придвижването им в опасни участъци.

Бедственото положение във Варна остава

Висшите учебни заведения ще работят нормално при засилени мерки за безопасност.

Училищата във Варна преминават в режим на обучение в електронна среда от разстояние в понеделник. Официалното искане е отправено от кмета Благомир Коцев към Министерството на образованието и науката.

Онлайн обучението ще засегне както класните, така и извънкласните дейности. Мотивите за това са, че условията в града са опасни за децата. Тяхното придвижване до училище и престоят им там крият рискове за здравето им. В същото време е важно учебният процес да не бъде прекъсван. Това показа анализът след консултации с кризисния щаб и МОН.

Решението на кмета Благомир Коцев е взето въз основа на представена информация за нанесените щети на образователната инфраструктура, във връзка с обявеното бедствено положение и с оглед разчистването на подстъпите към училищата и необходимостта от инспекция на щетите.

Четири училища – I ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн ще учат онлайн и в дните 21-ви и 22-ри ноември.