Това е идейният проект на бъдещия общински катамаран. Снимки Община Бургас

Това е идейният проект на бъдещия общински катамаран. Снимки Община Бургас

Изработването на бургаския общински катамаран започна в производствената база на варненската фирма "Галера 07" ООД, която се намира в село Езерово, община Белослав, на 10 км. от Варна. Фирмата спечели обявената от Община Бургас обществена поръчка за доставка на пътнически кораб. Това беше и единственият участник в конкурса, както "Черноморие" вече писа.

Варненска фирма единствен участник в доставка на кораб за Община Бургас

Плавателният съд е тип катамаран и ще обслужва целогодишно туристическите маршрути в Бургаския залив, превозвайки пасажери от Морска гара до остров "Света Анастасия", лодкостоянката в квартал "Крайморие", рибарските пристанища в квартал "Сарафово" и на Ченгене скеле, както и до близки крайбрежни населени места.

Освен за туристически разходки, катамаранът ще бъде използван и за наемане за организиране на борда му на различни фирмени събития и празненства. Чрез осигуряването на новия кораб Община Бургас надгражда един от утвърдените си туристически продукти, какъвто е разходката с кораба "Анастасия" до едноименния остров.   

Това е вторият кораб, който морската община ще притежава. Той се изгражда по проект "Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на Община Бургас като конкурентноспособна туристическа дестинация". Неговата цел е повишаване на конкурентноспособността и утвърждаване на Бургас като предпочитана туристическа дестинация.

Катамаранът ще е с дължина 20 метра и ширина близо 8 метра. Ще е оборудван с два двигателя, а капацитетът му ще позволява да превозва 100 пасажери.

Оборудването на кораба включва още соларни панели, които да захранват осветлението и други консуматори на борда. Ще има бар за напитки и кетъринг, както и три санитарни възела, като единият ще е пригоден за хора с увреждания.

Очаква се новият общински туристически кораб да бъде пуснат на вода следващото лято.

Галерия