38 лекари и 172 медицински сестри ще работят в тези кабинети. Снимка Община Варна

38 лекари и 172 медицински сестри ще работят в тези кабинети. Снимка Община Варна

114 здравни кабинета ще работят и през новата учебна година в общинските училища и детски градини във Варна. В тях е подсигурено медицинско обслужване от 38 лекари и 172 медицински сестри, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. За първи път всички медицински лица от здравните кабинети ще участват в програма за повишаване на квалификацията. За целта Община Варна финансира дейностите, като обученията ще се проведат от водещи специалисти от Медицинския университет в града.

Друга програма е специално насочена към децата с диабет и редки заболявания, които посещават училища, градини и ясли. Тя се реализира съвместно с Варненското дружество по детска ендокринология. Лекари специалисти обучават и подпомагат педагози, медицински персонал и родители в ежедневната им грижа за децата с диабет и редки заболявания. Община Варна предоставя възможност за диетично хранене на 4 режима за малчугани в детските градини със специални хранителни потребности.

Продължават записванията и по здравните програми „„Аз успявам” - за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания сред децата, и „Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания” - оздравителна програма за профилактика и рехабилитация на децата с гръбначни изкривявания и деформации на гръдния кош. Те се изпълняват от „Медицински център по рехабилитация и спортна медицина". Други общински програми, в които се оказват грижи за здравето на варненските деца и ученици, са: „Контрол на миопия и ранно детско зрение”, „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието” и „Водна рехабилитация за деца с увреждания и проблеми в развитието”, посочват още дирекция "Здравеопазване".