Депутатът и двете зам.-кметици в Община Бургас живеят във Възраждане и са наясно с проблемите на комплекса. Снимки Лина Главинова

Депутатът и двете зам.-кметици в Община Бургас живеят във Възраждане и са наясно с проблемите на комплекса. Снимки Лина Главинова

Жителите на бургаския квартал "Възраждане" искат детски площадки и градинки, но не паркинги. Това стана ясно на срещата, организирана по инициатива на народният представител от ГЕРБ Диана Саватева. В нея взеха участие зам.-кметовете в Община Бургас - по строителство Чанка Коралска и по европейски политики Руска Бояджиева. Наскоро в района на улица "Дебелт" на площта на два общински имота, предназначени за общински жилища, са построени паркинги за 50 автомобила. Преди това е бил променен статута на площта.

"Направихме допитване до бургазлии на кои места да бъдат изградени няколко етажни паркинги, за да бъда решен проблема с паркирането. Оказа се, че живеещите в комплекса не искат паркинги, а предпочитат зелени площи и градинки", каза зам.-кметът Коралска. Тя показа и карта на комплекса с терените, за които има готови проекти за обновяване. Тези, които са реализирани са оцветени в зелено и червено (виж снимката горе). "Проектите ги има, но се търси финансиране. Това е и основната задача на кмета Димитър Николов", допълни Коралска.

Един от сериозните проблеми във "Възраждане" е обновяването на улиците и подмяната на водопроводната мрежа. Ремонтирани са няколко улици в обхвата между "Сан Стефано", "Христо Фотев", "Дебелт", "Самуил".

"Непрекъснато получаваме сигнали за проблеми с водопровода. Нужна е цялостна подмяна, както и изграждане на нова канализация. Това обаче е ангажимент на ВиК", уточни зам.-кметът по строителство.

"Знам, че има разделение по темата дали да се режат старите дървета или не. Но се оказва, че тук улиците са тесни и дърветата пречат на светоизвозващите машини. Вече подписахме договор с новата фирма, която ще изпълнява тези дейности. В целия град ще има смяна на контейнерите. За жалост в част от "Възраждане" това не може да стане, защото няма как камионите да влизат и да събират сметта. Затова старите кофи тип "бобър" в някои райони ще останат, но ще бъдат сменени с нови", каза зам.-кметът по европейски политики Руска Бояджиева.

От срещата стана ясно, че и двете зам.-кметици живеят във "Възраждане". Апартамент в комплекса има и народният представител Диана Саватева. И трите са наясно с проблемите на района.

Галерия