Имунизацията ще продължи и през почивните дни. Снимка Архив Черноморие-бг

Имунизацията ще продължи и през почивните дни. Снимка Архив Черноморие-бг

Възобновиха имунизациите срещу COVID-19 с ваксината на "Астра Зенека" от днес в кабинетите в УМБАЛ - Бургас и медицински център "Свети Николай Чудотворец", съобщиха от здравното заведение. Има осигурени 60 флакона, които ще стигнат за ваксинирането на 600 души. От Регионалната здравна инспекция ще зареждат периодично с ваксини.

Имунизират се само пациенти, които са се регистрирали в единната информационна система  https://his.bg/bg/reservation.

Днес се имунизират пациенти, записани за днес, както и такива, които са били записани за по-ранни дати, но не са успели да дойдат заради временното прекратяване на имунизациите.

Ваксинирането ще продължи и в събота и неделя, като отново ще се обслужват хора, записани за двата дни, както и такива от по-ранни дати.

Ваксинирането се осъществява само с ваксини на "Астра Зенека".

В делнични дни работи кабинетът, който се намира на гърба на болницата, до паркинга на линейките, а в празнични дни ваксинациите се правят в кабинета, който се намира в МЦ "Св. Николай Чудотворец", вход през централната регистратура на УМБАЛ Бургас.

България спря ваксинацията с "Астра Зенека" миналия петък, 12-ти март, когато станаха ясни случаи на починали след поставяне на ваксината. Редица други европейски страни, сред които Германия, Франция, Италия направиха същото. От Европейската косимия по лекарствата (ЕМА) започнаха проучване и след седмица излязоха с решение, че ваксината на "Астра Зенека" е безопасна и ефективна, като заключи, че ползите от нея са повече от рисковете.

Днес предстои да се вземе решение за промяна на продуктовата информация и добавяне на някои допълнителни детайли или акценти върху безопасността.