Срещата е част от проекта Да споделим успеха. Снимки ПГМЕЕ

Срещата е част от проекта Да споделим успеха. Снимки ПГМЕЕ

Двама възпитаници на бургаската ПГМЕЕ - Мартин Куванджиев и Димитър Иванов, завършили през 2013 година, специалност "Микропроцесорна техника" с класен ръководител Пепа Марчева се върнаха в класната стая. Така те се включиха в проекта "Да споделим успеха", по който Механото работи. Възпитаниците на гимназията споделиха опита си с настоящите ученици в школото.

Още като ученици се включват и печелят проект на НАСА, както и редица награди от олимпиади и състезания по физика и математика. След завършване на ПГМЕЕ, Мартин  продължава обучението си в Техническия университет в София, специалност "Компютърно и софтуерно инженерство", където е и асистент-преподавател, а също и обучител към Софтуерния университет. В момента Мартин Куванджиев е съосновател на "Bitcoin Gold" (една от най-големите криптовалути) и изпълнителен директор на "GoStartups" и "Assetify".

Димитър Иванов е последна година студент специалност "Софтуерно инженерство". Занимава се с програмиране от повече от 7 години и е натрупал солиден опит в проектирането и изграждането на мобилни приложения, както и такъв с различни езици за програмиране. Димитър взема участие в състезания и хакатони и е победител в проектната категория "Приложни програми" на националната олимпиада по ИТ, щастлив е, че е успял да превърне хобито си в професия, която към момента упражнява като TechLead в "Bulpros Consulting".

В срещата по проекта "Да споделим успеха" Мартин и Димитър разговаряха с ученици от XI "з" и XI "и" класове.

"Беше хубаво да говорим с някой, който не заема позицията на учител и да видим различна гледна точка. Хареса ми, че лекцията беше доста интересна и ни споделиха неща, по теми които ни интересуват. Казаха ни как можем да постигнем целите си и желания резултат. Говорихме отпуснато без да се притесняваме. Обнадеждаващо е да видя хора, завършили моята специалност и къде са те сега, какво са постигнали в живота за толкова кратко време", сподели след края на срещата Елена Танчева от XI "и" клас.

"Хареса ми как Мартин и Димитър описаха всичко, със сигурност дадоха пример, поне на мен. Беше интересно да научим как момчетата са успяли, след като са завършили", призна Иван Атанасов от XI "з" клас.

"Начинът им на тяхното развитие е интересен и може да служи за пример. Интересно е и това, че те не са отказали, когато са срещнали трудности. След завършването на училище, за разлика от повечето ученици, са започнали веднага да се развиват в дадената сфера и с много усилия и труд се издигат постепенно към върха. За да се стигне към високото, първо трябва да се започне от ниското", смята Кристиян Ефтимов от XI "и" клас.

Галерия