Учениците показаха възможностите за обучение в гимназията. Снимки ПГЕЕ Константин Фотинов

Учениците показаха възможностите за обучение в гимназията. Снимки ПГЕЕ Константин Фотинов

Бивши и настоящи ученици на бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" разказаха за своите успехи на в рамките на инициативата "Базар на професиите". Калин и Петър са възпитаници на училището и отличници на "Випуск'2019 г." от специалност "Програмно осигураване", понастоящем финализират магистратурите си. Притежават множество спечелени награди от национални и регионални състезания и се увличат по конструирането на устройства с интелигентен софтуер. Те с охота отговаряха на седмокласниците и техните родители на въпроси свързани с перспективността на софтуерната специализация и доколко тя е застрашена от изкуствения интелект. Демонстрацията на ученическия им прототип на всъдеход от далечната 2017 година за радиационно обследване на терени все още буди интерес сред бъдещите гимназисти, но вече е конструиран и по-атрактивният електроскейт-борд, който все още е в изпитателен режим и служи за проучвания в пресечени местности.

Настоящите зрелостници, програмистите Кристиян, Ивайло и Христо от клуба по интереси "Професия програмист" сформиран от инж. Йоана Крумова,  демонстрираха задълбочени познания, разбиране и умения в сферата на създаването на образователни игри и полезни приложения. Най-впечатляващ изглеждаше софтуерът "Flutterdash", който по същество е музикална игра и неин автор е 12-класникът Кристиян Сираков. За по-големите ученици интерес представляваше софтуерният исторически сортировач на събития- NET.MAUI на Ивайло Арабаджиев, чието приложение се открива в изследователската дейност на студенти и учени – историци, установяващи причинно-следствена връзка в събития, и кандидат-гимназистите не можеха да оценят към момента предимствата му. Видимо заинтересовани се оказаха и татковците на малките ученици, които проявиха откровен интерес към софтуера за търговия с крипто-валута на Христо Дърлянов, който следи пазара и се самообучава.

Като страстен привърженик на визуалните ефекти, бъдещият специалист - техник по комуникационни съоръжения Димитър Калинов завърши визията на представянето с приятна информационна презентация излъчена на холограмен проектор.

Отборното представяне на този, на пръв поглед, разнороден екип показа, че най-доброто, което едно училище може да предложи на своите възпитаници са не технологиите, а каузата и емоционалната връзка с училището, които обединяват личности със знания, умения и професионални възможности в името на успеха на младите хора.

Галерия