На днешния ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27 януари 438 г.

На днешния ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27 януари 438 г.

Православната църква отбелязва днес пренасяне мощите на свети Йоан Златоуст.

Паметта на най-великия проповедник измежду най-великите отци и учители на християнската Църква свети Йоан Златоуст се празнува на 13-ти ноемврпи - деня на неговата заточеническа кончина в град Комана Понтийска..

На днешния ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27 януари 438 г. от Комана в Цариград и полагането им в църквата "Св. Апостоли", където била погребана и причинителката на неговите страдания, императрица Евдоксия, съпруга на източния император Аркадий. Босфорът почернял от лодките на посрещачите, както било и при връщането на светителя от първото заточение. Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия се молели пред гробницата на свети Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители. През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и сега почиват в катедралата "Св. Петър".

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев); източник: https://www.pravoslavieto.com