Мина (Пенкова) Илиева е третият победител в конкурса за изпълнители на Бургас и морето. Снимка Архив Черноморие-бг

Мина (Пенкова) Илиева е третият победител в конкурса за изпълнители на Бургас и морето. Снимка Архив Черноморие-бг

Възраждат конкурса за изпълнители на "Бургас и морето". "По повод 50-ата годишнина от първото провеждане на "Бургас и морето" и неговото 40-то издание, започва организацията на втори, нов формат конкурс, посветен изцяло на талантливите млади изпълнители. Национален конкурс за млади изпълнители "Бургас и морето" ще търси певци между 16 и 33-годишна възраст, които да представят, както своите авторски произведения, така и кавъри на любими песни.

В новия формат на "Бургас и морето" няма да има ограничение за езика, на който се пее. Основен акцент ще се постави върху изпълнителите и техния талант.

Победителите в новия конкурс ще имат възможността да работят с чуждестранни продуценти и да създадат своя авторска песен и клип", пише в сайта на Община Бургас. Подробности за конкурса ще бъдат обявени на 1-ви септември.

Конкурсът за изпълнители "Бургас и морето" обаче не е нов формат. Той за първи път се провежда през 2005 година, като втора вечер на "Бургас и морето". "Идеята за него беше на режисьора Боян Даскалов", спомни си композиторът Стефан Диомов. Боян Даскалов по онова време беше режисьор в Българската национална телевизия, а тя излъчваше "Бургас и морето" на живо.

Конкурсът за изпълнители се проведе в три последователни години - през 2005, 2006 и 2007 година (последните три години от мандата на предишния кмет Йоан Костадинов и на неговия екип б.а.). "Имаше идея да се промени статута на "Бургас и морето" по времето, когато Гого Найденов, светла му памет, беше председател на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет. Нещата не се случиха. Но конкурсът за изпълнители имаше отделен статут под шапката на "Бургас и морето". Времената бяха трудни и нямаше много средства", спомни си доц. Маруся Любчева - бивш зам.-кмет по култура в Община Бургас по чието време се проведе първото издание на конкурса, а другите две издания за изпълнители реализира д-р Атанас Бошев, който пое ресора й, след като тя отиде в Народното събрание.

Победител в първото издание стана Стефка Емилова, във второто - Невена Цонева, а третото издание спечели Мина (Пенкова) Илиева. "Аз бях най-малкият изпълнител в конкурса", спомня си Мина. Конкурсът за изпълнители е бил насочен към млади таланти от тийнейджърска възраст нагоре.

"Ситото беше много голямо. Всеки трябваше да изпрати своя запис. Журито пресяваше кои изпълнители да допусне до следващия етап. В рамките на няколко часа в Кукления театър се проведоха двата тура. В първия тур се пееше зад завеса, така че журито чува гласа, но не вижда изпълнителя. Тези, които бяхме одобрени, отново пеехме, но този път вече на сцената, така че журито да ни вижда. И така избраха финалните участници, мисля, че бяхме 10 на брой, които трябваше да пеем на финала на конкурса в рамките на втората вечер на "Бургас и морето", спомня си Мина. Всеки изпълнители е трябвало да изпее две песни - една българска и една чуждоезична по избор. Тогава тя изпълни "Несподелена красота" на Валентин Пензов и песен от репертоара на Кристина Агилера. В журито са били Йорданка Христова и Орлин Горанов. На финала в Летния театър всички изпълнители са пяли на живо в съпровод на симфоничен оркестър с диригент Иван Кожухаров.

Сега, 16 години след третото издание на конкурса за изпълнители "Бургас и морето", той отново ще се проведе. Конкурсът пак е насочен към младите изпълнители на възраст 16 - 33 години и ще им даде възможност да покажат певческите си умения без значение от езика, на който искат да се представят.