Лили Иванова е сред носителите на награди на Златният Орфей. Снимки Дориан Тодоров

Лили Иванова е сред носителите на награди на Златният Орфей. Снимки Дориан Тодоров

Емблематичният международен фестивал за поп музика, провеждан в периода 1965 - 1999 година, "Златният Орфей" може да бъде възроден. "Ще има трудности в тази посока, защото той беше неделима част от Летния театър в курорта, който вече не съществува, но може да бъде възстановен", каза Златко Димитров - изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД.

"Желанието ни е на изградим Конгресен център на територията на комплекса. И когато това се случи, ще намерим начин да върнем "Златният Орфей", допълни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Една от емблемите на "Златният Орфей" и на българската музика е Лили Иванова. Тя е печелила първи, втори и трети награди на фестивала няколко пъти. През 1972 година песента "Птицата" в изпълнение на Лили Иванова печели първа награда на фестивала. Две години по-късно тя получава отличието за изпълнител. През 1974 година песента "Наше лято", отново изпята от Лили Иванова, печели първа награда на "Златният Орфей" и други.

Примата на българската музика бе поканена да изнесе концерт по случай 60-тия сезон на най-големия български морски курорт. Кулминацията на тържествата, посветени на празника, бяха в "Bedroom beach". Лили пя в продължение на час и 50 минути. Тя изпълни най-новите си песни, както някои от превърналите се вече в хитове - "Главна роля", "Искам те", "Стъклени стени", "Ти дойде", "За тебе бях" и "Щурче".

Галерия