Участниците в научната школа стъпиха и на проучената част от римката колония. Снимка НАР Деултум

Участниците в научната школа стъпиха и на проучената част от римката колония. Снимка НАР Деултум

Възродиха летните научни школи в Националния археологически резерват "Деултум" - Дебелт. След деветгодишно прекъсване, това лято базата отново отвори врати за студенти и любители на археологията. Първата група вече е на терен и се занивама с антропологични изследвания. Основната част от групата са студенти от университета в щата Айдахо, САЩ.

По време на школата участниците в нея провеждат интензивен практически и теоретичен курс на английски език на тема: "Въведение във физическата антропология" с ръководител д-р Кейтрин Колпан - преподавател към департамента "Социология и антропология" в университета в Айдахо и Люба Маноилова - докторант по физическа антропология към ИЕМПАМ - БАН и координатор от фондация "Балканско наследство".

Именно фондацията е инициатор за школата, която се провежда в "Деултум". Тя е създадена през 2008 година от екип между институции като програма за изпълнение на теренни археологически училища. Тя е в подкрепа на защита, съхраняване, управление и популяризиране на културно-историческото наследство на югоизточна Европа, необходима предпоставка за устойчивото развитие на региона. Фондацията работи както на местно, така и на международно равнище с университети, музеи, научно-изследователски институти, медии, бизнес – компании, правителствени и неправителствени организации. Тя се занимава с набиране и използване на средства за проекти на научно-изследователски институти и научни колективи, музеи, общини и местни общности.

Идеята археологическата база в Дебелт да бъде обучителен център е от 80-те години на миналия век. От тук са минали по-голямата част от водещите днес археолози, някои от които продължават проучванията си тук.

Първата група ще остане в базата до 8-ми юли.

На 15-ти юли се очква да пристигне втората група, която ще се занимава с консервация и реставрация на керамика, която е открита при проучванията на римската колония Деултум.