Соня и Димитър Димитрови се срещнаха с кмета Благомир Коцев (в средата) и зам.-кмета Павел Попов (вляво). Снимка Община Варна

Соня и Димитър Димитрови се срещнаха с кмета Благомир Коцев (в средата) и зам.-кмета Павел Попов (вляво). Снимка Община Варна

Възстановяват Международния балетен конкурс "Варненско лято" през 2026 година. От Община Варна подкрепят възраждането на конкурса, който не се провежда от няколко години. Това обяви кметът на Варна Благомир Коцев, който заедно със заместник-кметът Павел Попов се срещнаха с наследниците на основателя на форума Соня и Димитър Димитрови.

"В разговорите бе обсъден план за действие, чиято цел следващото издание на Международния балетен конкурс да се реализира през 2026 г. Годината ще съвпадне с едно от най-важните културни събития, организирани от Община Варна - 100 годишнината на "Варненско лято", обясни заместник-кметът Павел Попов.

Набелязани бяха стъпките, които предстои да бъдат предприети, за да се обезпечи финансово организацията и протичането на значимото състезание. Балетният конкурс би могъл да бъде възстановен с финансовата подкрепа на Община Варна и Министерство на културата. За целта може да се сформира постоянен екип от експерти към Общината, който да работи за балетната олимпиада.

Международният балетен конкурс e основан през 1964 година от доц. Емил Димитров. Във времето се е превърнал в емблема на града и средище на международни звезди и бъдещи таланти. От 90-те години насам се е финансирал предимно от меценатство и спонсорство. Община Варна и Министерство на културата са осигурявали 25% от необходимите средства, обясниха наследниците. Конкурсът се е провеждал през година до 2020 г., когато е спрян поради липса на достатъчно финансиране.