Практиките ще се провеждат при спазване на мерките, а учениците ще бъдат разделени на групи. Снимка Архив Черноморие-бг

Практиките ще се провеждат при спазване на мерките, а учениците ще бъдат разделени на групи. Снимка Архив Черноморие-бг

Облекчаване на мерките се предвиждат да влязат в сила от следващата седмица. "Това, което ще бъде факт с моя заповед, която ще бъде издадена още утре - възстановяване на част от практическото обучение в училище в средното и висшето образование, само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Това означава, че учениците от V до XII клас, както и студентите, които се обучават в електронна среда ще могат да се върнат в училище или в университета, но само за провеждане на практиките, които не могат да бъдат осъществени дистанционно. Това касае основно професионалните гимназии.

"Има възможност практиките да се провеждат в учебна среда, защото учениците ще бъдат разделени на групи и ще се спазва дистанция. Също така предстоят да се проведат присъствено и изпитите при самостоятелната форма на обучение, за което всяко училище ще си изготви график. Колегите са готови с провеждането на практиката присъствено, изчаква се само заповедта на нашия министър на образованието с точен списък, за които дейности това ще е възможно", каза пред "Черноморие" Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас.

От 4-ти януари в класните стаи се върнаха само учениците от първи до четвърти клас, останалите продължават да учат дистанционно.