В Бургас опашка за автографи от част актьорите, които участват във филма

В Бургас опашка за автографи от част актьорите, които участват във филма

Може да не сте чели романа "Възвишение" на Милен Русков. Но със сигурност сте чували или изучавали в часовете по история за Арабаконашкия обир, извършен от помощника на Васил Левски - Димитър Общи и четата му. Тази част от българската история, свързана с подготовката на революцията и създаването на мрежа от комитети на територията на Османската империя, е в основата на "Възвишение". Филмът тръгва по кината на 10-и ноември - емблематична дата в най-новата история на България. Дни преди официалната му премиера се състояха и няколко предпремиерни прожекции в страната.

Дали заради силната рекламна кампания, дали заради невероятният екип, реализирал снимките, дали заради сценария по романа на Милен Русков или заради всички това и още нещо, но залата на "Синема сити" - Бургас бе пълна с непърпеливи да изгледат историята, заснета на филмова лента зрители.

Историята те хваща за гърлото още в първите минути и не те пуска два часа и половина. Казват, че любовта движи света. С думата любя започва и завършва този филм, за да ни накара да се замислим за смисъла й, за свободата, за делото, на което са се обрекли героите, всеки според своето образование, своето разбиране за света и своя мироглед. И ни провокира да се възвисим.

"Дали съм се възвисил? Първо се изтощих покрай снимките. Не знам дали съм се възвисил. Дадох си сметка за много неща, в чисто човешки план кое е важно. Въпросите, които си задават героите във филма си ги задавам и аз. Киното трябва да зададе въпросите, които вълнуват съответната история и ако те са зададени така, че да развълнуват зрителя и ако останат в главата му, след като напусне салона и ако той успее да намери някакъв отговор за себе си, това вече е посланието на филма", сподели в отговор на въпрос на "Черноморие" Виктор Божинов - режисьор на филма веднага след прожекцията в Бургас.

"За мен е важно, ако въпросите стигнат емоционално до зрителя", допълва Божинов.

А че режисьорът си е свършил добре работата, е видно. Перфектен сценарий, по който са работили - Виктор Божинов, Нели Димитрова, Милен Русков, базиран на романа "Възвишение" на Милен Русков. Невероятен актьорски екип -  Александър Алексиев, Стоян Дойчев, Филип Аврамов, Параскева Джукелова, Васил Михайлов, Христо Петков, Кирил Ефремов, Благовест Благоев, Румен Гавазанов. Добро операторско майсторство - зад камерата - Антон Бакарски.

Отделните елементи сглобяват пъзела. Правят филма пълнокръвен, цялостен, хомогенен. Задават въпроси. Отправят послания. И звучат толкова съвременно и актуално днес - 145 години след събитията в Арабаконашкия проход. И днес свободата търси своите герои. И днес времето се опитва да намери своя Левски. И днес учения Гичо остава понякога неразбран от напусналия преждевременно школската скамейка Асенчо. И колко до болка познати са ни думите на Димитър Общи изречени от екрана: "От народа за народа!". Но и едните, и другите знаят как да любят, отдали се на делото, обрекли се на свободата, опитвайки се да се възвисят - всеки по своему и кой както го разбира това "Възвишение"!