Комисията подкрепи с 4 гласа за и 2 въздържал се докладната записка. Снимки Авторът

Комисията подкрепи с 4 гласа за и 2 въздържал се докладната записка. Снимки Авторът

Вдигат данъка на 64 000 автомобила в община Бургас до 3,5 тона. Това е предложението в докладната на кмета на Община Бургас Димитър Николов, която бе разгледана на заседание на Комисията по кономика и инвестиционни политики. Предложението е за приемане на Наредба за изменение на Наредбата за определяне на размера на местните данъци на територията на Община Бургас. Промените касаят старите автомобили, които са без катализатори и тези, които са с "Евро 1", "Евро 2", "Евро 3" и "Евро 4". Целта е да се ограничи изхвърлянето на вредните емисии във въздуха и да се намали замърсяването му, като един от основните причинители за това са старите возила. По данни на Общината леките и автомобилите до 3,5 тона без "Евро" и с "Евро 1", "Евро 2" са 35 000, с "Евро 3" са до 20 000, с "Евро 4" - 9 000.

Предложението на кмета Николов е следното - коефициентът за екологичния компонент за автомобили без "Евро", с "Евро 1" и "Евро 2" да се увеличи от 1,1 на 1,2, за возила с "Евро 3" от 1 на 1,1, за коли с "Евро 4" от 0,8 на 0,9. За возилата с "Евро 5" и "Евро 6" промяна не се предвижда.

"Увеличението е от 5 до 24 лева. Ако една кола е 96 киловата, произведена е 2003 година и е без катализатор и данъка за тази годината е бил 174,24 лева, то след промяната той ще стане 190,07 лева", поясни Румен Шарпов - директор на дирекция “Местни приходи от данъци, такси и реклама" в Община Бургас пред членовете на Комисията по икономика и инвестиционни политики. Ако автомобилът е 103 киловата и е на 13 години, собственикът му ще плати догодина 243 лева вместо досегашния данък от 221 лева.

По думите на Шарпов значителна част от автомобилите, които ще бъдат засегнати с приемането на докладната записка на сесията на ОбС, която е насрочена за края на декември, не са в движение.

"Редно е парите, които ще влязат в бюджета на Общината от тази данък да отидат за фонд екология, а не както е досега в общия бюджет", коментира председателят на Комисията Константин Бачийски от СЕК. Николай Стоянов от ВМРО го контрира, че това предложение не е предмет на докладната записка. Според Димитър Найденов от "Демократична България - Обединение" Бургас е изпреварил столицата с таксите и той предложи да бъдат намалени коефициентите за автомобилите с "Евро 5" и "Евро 6". За първите коефициентът да стане от 2,4 на 2, а за вторите - от 3,15 на 3. Предложението на Найденов не срещна подкрета в Комисията. За него гласуваха "за" само двама съветници (Найденов и Бачийски б.а.), четиримата бяха "въздържал се" - Николай Стоянов ВМРО, Тодор Йосифов - ГЕРБ, Пеньо Мечков - ГЕРБ, Георги Маринчев "Движение Гергьовден". Седмият член на Комисията - Павел Маринов от БСП не присъстваше на заседанието.

Според Пеньо Мечков, чрез вдигане на коефициента ще се изчисти града от старите автомобили. Очакваните приходи в бюджета за следващата година ще се увеличат с 500 000 - 540 000 лева, след като докладната бъде приета на сесията. Тя бе подкрепена на Комисията с 4 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържал се" (Константин Бачийски и Димитър Найденов б.а.)

Галерия