Пътуването до Острова ще поскъпне от 2019 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Пътуването до Острова ще поскъпне от 2019 година. Снимка Архив Черноморие-бг

Вдигат с 2,20 лева цената на билета за корабчето, което пътува по редовната линия от Магазия 1 до остров "Света Анастасия". Корекцията бе направена след предложение на кмета на Община Бургас Димитър Николов. Той входира докладна записка с приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас. Тя бе гласувана на днешната, последна за година, сесия на Общинския съвет.

Увеличението на цената на билета за корабчето е обвързано с постепенното увеличаване на разходите по поддръжка на комплекса и пристана на Острова, изтеклият период по гаранция на кораб "Анастасия", както и увеличаване размера на минималната работна заплата и разходите за осигуровки. В стойността на билета за транспорт са калкулирани разходи за работни заплати и осигуровки, материали, горива, енергия, данъци, такси и застраховки и др. От приложените справки е видно, че разходите превишават приетата средна цена над средната себестойност на билет за един пасажер средно с 2,20 лева.

"С корекцията на цената на билета не гоним печалба, а разходите да съответстват на приходите, които се реализират. Загубите на кораба се покриват от приходите на Острова", мотивира искането за увеличаване на цената зам.-кметът по култура в община Бургас Йорданка Ананиева.

Според справката на Община Бургас, транспорта на кораба излиза 223 302 лева с ДДС за 2017 година. Финансовият резултат на кораба за същия период е -51 436 лева, а броят на пасажерите е бил - 22 964 души, като в това число не влизат деца под 7 години и лица с увреждания, които пътуват безплатно.

Средната цена на билета за този период на 1 пасажер е била 9.72 лева, а средната себестойност на транспортната услуга за 1 пътник е 11.96 лева. Превишение на приетата средна цена над средната себестойност на билет за 1 пасажер е -2.24 лева.

Заа туристически комплекс "Остров Света Анастасия" предложението бе отпадане на цени и уточняващи допълнения. Като мотивите са следните:

- Двама възрастни с до три деца над 7 години – цената е несъобразна, предвид съотношението приход/разход за предоставяне на конкретната услуга;

- Наем на мултифункционална зала – услугата реално не се прилага. В туристически комплекс "Акве калиде" се отдава под наем единствено Кафетерията, за което има предвидена отделна цена в тарифата;

- Наем на клетки в биопазара – цената не се прилага и няма необходимост от упоменаването ѝ в тарифата. При първоначалната концепция за развитието на туристически комплекс "Акве калиде" е било предвидено организиране на биопазари на открито. Към момента такива не се провеждат.

Докладната записка с промяна в цените на Наредбата бе приета с 37 гласа "за", 3 "против" и 3 "въздържал се".