Парковете и детските площадки в Кордоба отново са затворени. Снимки Мария Горанова

Парковете и детските площадки в Кордоба отново са затворени. Снимки Мария Горанова

Увеличават се случаите на коронавирус в Южна Испания. В Андалусия е въведен вечерен час, затворени са паркове и детски площадки. Отново се очаква масово затваряне като през пролетта. В цяла Испания е в сила извънредно положение заради влошаващата се ситуация, а миналата сряда страната стана първата в ЕС преминала прага от 1 млн. регистрирани заразени с коронавирус. Починалите са над 35 хиляди. Страната е на пето място в световен мащаб като общо случаите достигат над 1,1 милиона. Между 12 и 20 хиляди са новите случаи дневно в периода 19-26 октомври.

Вече 34 седмици от началото на пандемията с COVID-19 в цял свят репортери на "Черноморие" Ви информират как останалия свят се справя с нея посредством разказите на бургазлии, които живеят на различни места.

Андалусия не прави изключение от общия тренд на увеличаващи се болни в Испания. "От една седмица сме с вечерен час като от 23.00 до 06.00 часа не ноже да се излиза никъде. Глобите са от 600 евро нагоре. Пак затвориха парковете и детските площадки. Баровете и ресторантите са задължени да затварят в 22.00 часа, което за Андалусия е много тревожно, тъй като тук се вечеря навън с приятели след 22 часа. По този начин се прекратява с нощния живот. Ако решиш да вечеряш у приятели може да сте най-много 6 човека и в 23.00 часа да сте си вкъщи", разказа бургазлийката Мария Горанова, която от години живее в столицата на Андалусия – Кордоба. Според нея хората са изключително притеснени за бъдещето си както от финансова гледна точка, така и от здравна.

"Хората се съобразяват в името на общественото здраве. А и друго не ни остава. Иначе - глоба. Вече на всички е ясно, че кризата ще е сериозна. Опашките за социални помощи стават все по-дълги и пред супермаркетите има все повече хора просещи пари. В училищата все има някой, който да е под карантина. Сега класовете са тип балон, това означава, че няма комуникация между класовете. Децата могат да общуват само със съучениците си от класа. Целта е ако има позитивен да се поставя под карантина само класа. Сега здравните власти карантинират само децата, които са стоели в близост до заразения. Властите тук стигнаха до извода да карантинират само 5 деца стоели близо до заразения, без да правят тестове на целия клас. Децата са с маски през цялото време в училище. Досега е имало един позитивен в класа, а другите деца дават негативен тест и се връщат в училище. Подготвят ни за голяма карантина предвид идването на сезонния грип и не е изключено да има такъв локдаун, какъвто имаше напролет. Вскакви онлайн платформи са активни и дори от училище ни дават неща да правим онайн, за да не губим тренинг", разказа още бургазлийката.

Според прогнозите лошият период за Испания тепърва предстои. До февруари 2021 година се очаква смъртните случаи да достигнат над 50 хиляди.

Към днешна дата броят на регистрираните случаи в страната с население 46 760 938 души е 1 264 517. Новите случаи към 30-ти октомври са 24 595.

Галерия