Премиерата на втората книга на Десислава Георгиева е на 14-ти септември. Снимка Лина Главинова

Премиерата на втората книга на Десислава Георгиева е на 14-ти септември. Снимка Лина Главинова

Има един магически морски град в света, който ще остане вечна притегателна сила за милиони жители на планетата. Ако този град обаче е само на няколкостотин километра в близост до друг много по-малък морски град, шансът е още по-голям голям... Шансът да намериш време и се потопиш в магията на Истанбул... Едва ли има бургазлия, който да не е минал от другата страна и поне един път да не е посетил този град. Истанбул си остава един от най-сакралните градове, който винаги е привличал като магнит колежката Десислава Георгиева. Журналистката, десетки пъти е посещавала Истанбул. И както казва тя: "Истанбул всеки път е различен и всеки път откривам нещо ново в него". Така магията на града на два континента, на неговата история, многопластова култура, красотата на Бяло и Мраморно море, на Босфора, на Златния рог провокират творческото кредо на Деси.

След незабравимите посещения в Истанбул (Константинопол, Цариград - старите имена на града б.а.) - столицата на три империи, се раждат и нейните стихотворения. Творбите, които тя определя като проза в стих или кратки миниатюри, отразяват нейни моментни емоционални състояния.

Десислава Георгиева ги пише  през годините, не къде да е, а в самия Истанбул. Сега почитателите на поетичното слово могат да ги прочетат във "Време без думи". Втората поетична рожба на журналистката е двуезична, излиза на български и турски език. Малкото книжно бижу е с щемпъла на издателство "Либра скорп" и се появяв 9 години след първата книга на Десислава - "Притча за момичето с къдриците" (отново отпечатана от същото бургаско издателство б.а.). Нестандартното и провокативно заглавие на книгата - авторката избира между двете - "Време без думи" и "Време за думи". "Избрах първото. Всеки може до открие по нещо за себе си в него. Защото винаги имаме нужда от време без думи, да помълчим за малко, да се насладим на тишината, а не да хабим излишно думите", споделя журналистката.

Зад идеята да събере в книга своите кратки миниатюри стои и редакторът на книгата - поетесата Калина Тельянова. В нея са включени и снимки на Недрет Бензет от Къркларели, Турция. В книгата читателите ще видят неговите фотоси, запечатали Моминската кула, мостът свързващ Азия и Европа, улици и хора от Истанбул. Преводът от български на турски език е на Сабри Алагьоз. Автор на корицата е Христо Петров. Графичният дизайн е дело на Петра Лимоза. Редактор на "Време без думи" е Калина Тельянова.

Премиерата на втората поетична рожба на журналистката  Десислава Георгиева е на 14-ти септември от 18.00 часа в двора на галерия - музей "Георги Баев" в Бургас.