Вена Манцарова обича да чете, а 24-ти май е най-хубавият за нея празник. Снимка Елена Ясенова

Вена Манцарова обича да чете, а 24-ти май е най-хубавият за нея празник. Снимка Елена Ясенова

Вена Манцарова помни своите ученици и ученички от гимназиите и техникумите, където е преподавала руски език през целия си житейски път. Сега тя е на 78 години и въпреки че няма пряк контакт с училищната стая, не спира да се вълнува на всеки 24-ти май.

"Свързвам празника с много емоции и настроение. Най-запомнищите се бяха празниците, които съм посрещала със своите ученици. Много ги обичах, независимо в кое училище съм била. Помня учениците и ученичките си от първото ми училище - Селскостопанския техникум в Сунгурларе, от основното училище в Айтос, където бях една година, от любимито ми Механо (сега ПГМЕЕ б.а.) и от последната гимназия, в която се пенсионирах - Математическата", разказа пред "Черноморие" пенсионираната учителка по руски език.

За Вена 24-ти май е най-хубавият български празник. И тази година, въпреки пандемията с COVID - 19 и противоепидемичните мерки, тя ще излезе да се разходи в центъра на Бургас, за да види по какъв начин ще бъде отбелязан деня. "И нека бургазлии да не са много дисциплинирани днес и да намерят начин да празнуват днес", допълва учителката.

Тя е любознатена. И това я провокира да се свърже с екипа на Областна управа и да поиска помощ, за да се научи да работи с новите технологии.

Областният управител на Бургас помогна на пенсионеран учител да борави с технологиите

"Установявам, че зная малко неща. Обичам да чета всичко. Мсяка книга отваря панорама към душата на човек. Интересна им е и историята на България. Обичам да гледам и научно - популярни филми за държави, където не съм била", допълва Вена Манцарова. Библиотеката й е мястото, където тя обича да прекарва много от времето си, защото едно от нещата, без които не може е да чете.