Проф. Петър Стоянович (вляво) и проф. Владимир Игнатовски обявиха филмите победители. Снимки Черноморие-бг

Проф. Петър Стоянович (вляво) и проф. Владимир Игнатовски обявиха филмите победители. Снимки Черноморие-бг

Филм на рускинята Вера Кричевская спечели голямата награда и 5 000 лева на тазгодишното пето издание на фестивала за документално историческо кино DOCK. "104-минутният "М@йната й на тая работа" бе единодушното решение на професионалното компетентно жури", съобщи неговият председател проф. Владимир Игнатовски на цермонията за закриването на кинофестивала в морския град. Продукцията се състезаваше с още 12 филми, включени в програмата на кинофорума, който се проведе от 17-ти до 22-ри септември с прожекции нв зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК. Прожектираните филми бяха селектирани из между 700 изпратени от всички кътчета на света.

Филмът на Вера Кричевская разказва за бурния възход и падение на руския телевизионен канал "Дожд" в превод дъжд. В него е представена руската държава под ръководството на Владимир Путин, която с всяка изминала година все повече затяга винтовете на свободолюбивия телевизионен канал.

Освен голямата награда на тазгодишното издание на фестивала, бе връчена и друга. "Тя е за филма "Чърчил и филмовият магнат" на Джон Флит. Да, тя не е подплатена с парични средства, но се дава от историците", каза проф. Петър Стоянович - създател на кинофорума в Бургас.

"В този празничен ден имаме толкова хора, доказва, че този фестивал. Наближава общинската сесия, моля да участвате с проект за следващата 2023-та година, за да го има  и следващата година. Пожелавам успех", каза Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас.

Кинофестивалът се реализира със средства от общинския фонд "Култура".

Галерия