Платформата бе представена на брифинг с участието на трима министри - на икономиката, туризма и земеделието. Снимка Министерски съвет

Платформата бе представена на брифинг с участието на трима министри - на икономиката, туризма и земеделието. Снимка Министерски съвет

Търговска верига разработва платформа "Преоткрий България", която е насочена към хотели и ресторанти. Платформата ще стартира на 1-ви юни и ще бъде безплатна за собственици на обекти от сферата на туризма. "Тя е насочена към нашите клиенти, с които работим. Те ще трябва да спазват наръчника, който разработваме съобразно мерките на Министерството на здравеопазването", каза Филип Анастасиу - управител на търговската верига. Тези хотелиери и ресторантьори, които ще се регистрират в платформата трябва да гарантират, че обявената цена няма да се промени и че предлагат стандарт, и меню с български ястия. То се разработва от шеф Андре Токев.

"Целта е да направим продукт за българския потребител, но и за чужденците впоследствие", допълни Филип Анастасиу. Според него, потребителите резервирайки ваканция, нощувка или вечеря, ще бъдат сигурни, че избират да отидат на сигурно място, където е гарантирана хигиената и социалната дистанция.

"В платформата се предлага и продукт застраховане", каза министърът на икономиката Емил Караниколов. "Ще подпомагаме производителите, хотелите и ресторантите. Тази година ще разчитаме предимно на българските туристи. Целта е да спечели потребителя и да помогнем на сектора, които в момента изпитват изключителна трудност", посочи Караниколов.

Освен да бъде насърчен вътрешния туризъм това лято, другата цел е българските продукти да бъдат върнати в менюто на заведенията. "Можем да гарантираме здравни и хранителни стандарти, както и свежа продукция", каза министърът на здравеопазването Десислава Танева.

"Ще насърчим хотелиерите и ресторантьорите да се включат. Желанието ни е да насърчим вътрешния туризъм", допълни министърът на туризма Николина Ангелкова.